Koruma için Kazdağları Birliği
Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Orman Mühendisleri Odası'nın(OMO) Altınoluk Belediyesi ile birlikte düzenledikleri "Kazdağları Ulusal Sempozyumu", Kazdağları'na yapılan inceleme gezisiyle sona erdi. Üç gün süren sempozyumda 35 tebliğ sunuldu, sonuç bildirgesi yayınlandı.
Sonuç bildirgesi
* Sonuç bildirgesinde; Kazdağları'nın yaşamsal önemde ekolojik, tarihsel, kültürel özelliklerinin göz ardı edilmiş olduğu vurgulandı.
* Bildirgede Kazdağları'nın çok amaçlı yönetim planlarının hazırlanması ve uygulama aşamasındaki karar süreçlerine yöre halkının ve yerel yönetimlerin katılması belirtildi.
* Bu amaca yönelik olarak da yerel yönetimlerin, köy muhtarlıklarının, ilgili tüm sivil toplum örgütlerinin katılımı ile "Kazdağları Birliği" adı altında yöresel bir örgütlenmenin yaşama geçirilmesi gerektiği kaydedildi.
* Kazdağları'ndaki kaçak ve bilinçsiz avlanmanın önlenmesi gerektiği ifade edildi.
"Çan Termik Santrali kurulmasın"
Çanakkale Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Halil Dalmış dün yaptığı basın toplantısında Çan Termik Santrali yapımının Kazdağları için en büyük ihanet olduğunu açıkladı. Dalmış konu ile ilgili olarak şunları söyledi:
* Çan Termik Santrali Kazdağları için en büyük tehlike. Ne Türkiye bütçesi ne de Dünya Bankası'nın gücü bu dağların yeniden yaratılmasına yeter.
* Eğer termik santral kurulursa, üzerine öyküler yazdığımız, türküler yaktığımız, söylencelerini kuşaktan kuşağa aktardığımız Kazdağları artık olmayacak.
* Kurulacak santralin getirisini ve götürüsünü hesapladığımızda 300 megavatlık enerji üretimi için havamızın, suyumuzun, toprağımızın ve sağlığımızın dengesini bozacağız.
* Halbuki bu ölümcül, kirli enerji üretiminin yerine rüzgar, güneş ve jeotermal enerji kaynakları devreye sokulabilir. Söz konusu temiz enerji kaynakları da Çanakkale'de bol miktarda var.(YÖ/NA)