*İda Kitaplığı'nı kuran Emre Dursun
"İda Kitaplığı.. Çünkü İda, Kazdağları'nın mitolojik adı. O yüzden İda koymak istedim."
Telefonun diğer ucundaki Emre Dursun, kurduğu İda Kitaplığı'na neden bu adı verdiğini böyle açıklıyor.
Dursun, 35 yaşında evli ve bir çocuk babası. İstanbul'da yaşadığı dönemde İstanbul Üniversitesi'nde tarih okurken bir yandan grafikerlik işi yapıyordu. Eczacı olan eşi de, bir ilaç firmasında çalışıyordu. Ama sonra ani bir kararla 2019 yılının Haziran ayında Çanakale Bayramiç'e taşındılar. Orada bir eczane açıp aynı zamanda biraz tarımla ilgilendiler. Ama Dursun, ilgi alanının kitaplarla iç içe olmak olduğunu söyleyerek hikayesini şöyle anlatıyor:
"Uzun zaman çok fazla sayıda kitap biriktirdim ben. Bu da artık kişisel bir kütüphane oluşturmanın ötesine geçmeye başladı. Bu tarz kütüphaneler kurmayı hayal ettiğim için aslında daha fazla biriktirmeye çalıştım. Bunları ortaya koyarak ilk başta insanların kitap bağışında bulunmaları için sosyal medyadan bir çağrı yayınladık. Çağrı karşılık bulmasa bile en azından birinci, ikinci kütüphane için elimizde biraz kitap olur, hem biz de bu esnada çağrıyı yaymış oluruz ve daha da genişletiriz diye düşündük."
"Üçüncü kitaplığa Metin Altıok Elma Çiçeği adını verdik"
*Emre Dursun
"Sağolsun insanlar çok büyük lütufta bulundular" diyen Dursun, çok fazla kitap gönderildiğini söylüyor.
"Şu an üçüncü kitaplığı kurma aşamasındayız. Hatta bugün kurulacaktı. Tarihini 2 Temmuz olarak belirlemiştik. Ama yarına sarktı. Tarihi 2 Temmuz diye belirlediğimiz için, ismini de Sivas Katliamı'nda kaybettiğimiz aydınlardan biri olan Metin Altıok'un adını vermek istedik.
"Aynı zamanda Bayramiç önemli elma üreticisi olan ilçelerden biri. Altıok’unda "Elma Çiçekleri" diye bir şiiri vardır. Biz de bu yüzden üçüncü kütüphaneye Metin Altıok Elma Çiçeği Kütüphanesi adını verdik. Bundan önce iki köyde daha kitaplık kurduk. Birinci kitaplığı 3 Haziran 2020'de Kazdağı eteklerinde Derekolu havzasında bulunan köylerden biri olan Çırpılar köyüne İda Kitaplığı- İlk Adım Kütüphanesi adıyla, ikinci kitaplığı da 18 Haziran 2020 tarihinde Külcüler köyünde Sevdalı Bulut Kütüphanesi adıyla kurduk.
"Dördüncü kitaplığı da kuracağız"
"Yani şu anda sonuncu kütüphaneyle birlikte bin kitaba yaklaşmış olacağız. Dördüncü kütüphane için de yer ve tarih belirli. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Çavuşlu köyünde kuracağız. Dördüncüsü yarın kurulacak olan üçüncü kitaplıktan biraz daha geniş olacak.
"Kitaplıkları köylerin nüfuslarını ve kültürel yatkınlıklarını dikkate alarak kurmaya çalışıyoruz. Bazı köylerin genç nüfusu fazla oluyor, bazısının düşük oluyor. Ayrıca her yaş grubunun okuyabileceği kitaplardan oluşturuyoruz ki insanlar böyle bir alışkanlık kazanabilsinler."
Dursun, bunun sivil bir girişim olduğunu ve Evciler köyünde bir merkez kurmak istediklerini söylüyor.
"Çalışmalarımız sürüyor. Evciler köyünde bi merkezimiz olacak onu da 29 Ekim 2020 yılında açmayı düşünüyoruz ve kitapları burada toplayıp diğer köylere götürüp kitaplığı kurmaya çalışacağız. Burası da hem merkezimiz hem de depomuz olacak."
"Bizim milletimiz kitap okumaz" dediler
İnsanların tepkilerinin gayet olumlu, bazı insanların da "Bizim milletimiz okumaz" tarzında heves kırıcı söylemleri olduğunu söyleyen Dursun şöyle devam ediyor:
"Ama kütüphane kurulduktan sonra o insanların da hoşuna gitmeye başladı bu durum. Çocuklar oldukça ilgi gösteriyor. Çünkü burada taşımalı sisteme geçmek zorunda kaldı bahsettiğim köylerden çoğu. Bazı köylerde okullar vardı, sonra kapatıldı. Kimisi öğrenci sayısı yetersizliğinden kimisi okulların depreme dayanıklı olmaması yüzünden.
"Biz kütüphane kurarken maddi olanaklar olmadığı ve maddi bağışı kabul etmediğimiz için var olan köylerdeki mekanları kullanmaya başladık. İşte köy kahveleri, muhtarlığa bağlı binalar ya da yeni açılmış bir kafe gibi yerlerde kurduk kitaplıkları.
"Tek seslilikten çok sesliliğe dönüşsün istiyoruz"
"Dernekleşme amacındayız, yakın zamanda bunu yapmak istiyoruz. Tek seslilikten çok sesliliğe dönüşsün istiyoruz. Kazdağları'ndaki çevre platformlarıyla etkileşimini sürdüren bir yapı olmak istiyoruz. Kütüphane kurma amacında olmamız şu yönden önemliydi bizim için. İnsanların köylerinde kütüphane varkenki yaşama alışkanlıklarını bilmiyoruz henüz ve kitap okumaz denilen insanların böyle bir şeye ilgili ve talepleri olduğunu gördük. Köylü kadınların kitap alıp okuduğunu gördük. Ne kadar çok insan ve ne kadar çok farklı görüşten insan kitap okursa bizim daha iyi olur. Amacımız da bu."
Sizler de İda Kitaplığı'na kitap bağışında bulunmak isterseniz adres bilgileri şöyle: Emre Dursun / Camicedit Mah. Ahmet Cevdet Küçükserim Sok. No:44/1 Bayramiç-Çanakkale. Mail adresi: [email protected].
Twitter adresi için tıklayın.
Instagram adresi için tıklayın.
Emre Dursun'un bianetteki yazıları için tıklayın.
(SO)