*Fotoğraf: Çanakkale Valiliği
Kazdağları Ekolojik Platformu, Cengiz Holding-Truva Bakır A.Ş.’nin Çanakkale Bayramiç-Çan ilçelerine bağlı onlarca köyü etkileyecek Halilağa Bakır Madeni Projesi'ne karşı dava açılacağını duyurdu.
Platform, sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Projenin gerçekleşmesi halinde bölgedeki köylerin susuz kalacağı” belirtildi.
Açıklamada “Henüz başlangıç aşamasında ÇED alanı içinde kalan 540 hektar ormanı, 43 hektar tarım alanını yok olacak. Köylülerin tarlaları kamulaştırma tehdidi ile tebligat gönderilerek ellerinden alınmaya çalışılıyor" denildi.
- Projeye, 26 Temmuz’da Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) 'olumlu' raporu verilmişti.
TIKLAYIN-Alamos Gold gitti, Kazdağları'nda maden tehdidi bitmedi
Halilağa Bakır Madeni Projesi
2012’de altın madeniydi
Kamuoyuna bakır madeni projesi olarak lanse edilse de aynı ruhsat alanı için 2012’de “Halilağa Altın Madeni Projesi” ismiyle ÇED süreci yürütülmüş ve ÇED olumlu kararı alınmış; ancak yöre halkının tepkisi nedeniyle, proje bugüne kadar hayata geçememişti.
Projede ne var?
Bugün itibariyle bakır madeni için alınan ÇED izni alanı toplam 603 bin 53 hektar ve üç poligondan oluşuyor.
ÇED başvuru dosyasına göre ocak alanından 90 milyon ton cevher çıkartılarak, yılda 6 milyon ton kapasiteli zenginleştirme tesisine iletilerek konsantre ürün elde edilecek. Halilağa Bakır Madeni Projesi’nin 2 yıl inşaat dönemi, 15 yıl işletme dönemi ve 2 yıl kapatma dönemi olmak üzere 19 yıllık bir ömrü olacak.
Arazi hazırlık ve inşaat aşamasında 2 bin ve işletme aşamasında ise 1000 kişi çalıştırılacağı, istihdamın da “Hacıbekirler, Muratlar, Halilağa, Yanıklar, Osmaniye, Yaylacık köyleri başta olmak üzere Çan ve Bayramiç ilçeleri ile Çanakkale ve Türkiye’den” sağlanacağı ileri sürülüyor.
Köyler ve sulak alanlar mesafesi
Faaliyetin gerçekleştirileceği ÇED alanı; Çanakkale Bayramiç ilçesine kuş uçuşu yaklaşık 22 kilometre mesafede. Maden, Hacıbekirler köyüne 0.73, Muratlar köyüne 1.74 kilometre ve Halilağa köyüne 4.42, Söğütgediği köyüne 3.51, Yanıklar köyüne 3.19, Osmaniye köyüne 2.33 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
Madene en yakın su kaynağı Küçüklü Göleti’nin uzaklığı 6.67 kilometre. 1 ve 2 No.’lu ÇED alanlarına yakın diğer iki gölet sulama amaçlı kullanılan Bayramiç Işıkeli Göleti ve Bayramiç Yeniceköy Köylüçay Göleti.
1 No.lu ÇED alanının doğusunda, 12.05 kilometre uzaklıkta master plan aşamasında Uzunalan Barajı bulunuyor. ÇED alanları civarındaki içme ve sulama suyu barajı olarak kullanılan diğer barajlar, Altınzeybek-2 ve Bayramiç Barajı.
İki büyük projenin ortasında
Halilağa Bakır Madeni Projesi 2019’da büyük bir tepkiyle karşılanan Kirazlı Altın Madeni ve onun diğer ayağı Ağı Dağı Altın Madeni projelerinin de ortasında yer alıyor.
* TEMA Vakfı
Üç projenin hayata geçmesi, Kaz Dağları’nda 19 bin futbol sahası (13 bin 500 hektar alan) büyüklüğünde bir maden alanının oluşması anlamına gelecek. Projeler bölgenin su varlıkları, toprağı ve tarımsal üretimi ile birlikte Kaz Dağları’nda binlerce yıllık kadim bir kültürü de tehdit ediyor.
Cengiz Holding nasıl geldi?
Cengiz HoldingAKP iktidarında pek çok mega projeyi tek başına ya da konsorsiyum içinde yer alarak üstlenen Cengiz’in üstlendiği yapım işlerinden bazıları şöyle:
|
Kazdağları’nda 200 bin ağacı kesen Kanada firması Alamos Gold‘un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik, 13 Ekim 2019’da dolan inşaat ruhsatının yenilenmemesinden dolayı bölgedeki çalışmalarına son vermiş, bu sayede doğa kendini yenilemeye başlamıştı. 10 aydır ruhsatı olmayan şirket halen tahliye edilmezken, Cengiz Holding devreye girdi.
Cengiz Holding, yıllardır bölgede arama faaliyetlerini sürdüren Truva Bakır İşletmeleri A.Ş maden işletmesini, Kanadalı Liberty Gold ve Teck Resorurces’dan 55 milyon dolara aldı.
Çanakkale’de maden
TEMA Vakfı’nın Nisan 2019’da yayımladığı Kaz Dağları Yöresi’nde Madencilik Raporu’na göre, Halilağa Maden Projesinin de yer aldığı Çanakkale’de; Çan ilçesinin yüzde 75’i, Bayramiç’in yüzde 62’si, Ezine’nin yüzde 53’ü, Lapseki’nin yüzde 47’si ve Yenice’nin ise yüzde 44’ü madenlere ruhsatlı.
(RT)