GEF Küçük Destek Programı desteğiyle, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'nin hazırladığı ve yayında olan "İnteraktif Harita", Kaz Dağları ve Edremit Körfezi’nde biyolojik çeşitliliğin korunması için; biyolojik çeşitliliği tehdit eden projeler, projelere karşı devam eden ekoloji mücadeleleri, bölgedeki zenginlik ve tehditler, ekoloji mücadelesinde farkındalık oluşturulması, mücadelelerin dijitalleşmesi, arşivlenmesi ve yaygınlaştırılması kısaca hafızalaştırılması konusunda bir araç.
Kazdağı ve yöresindeki mevcut enerji/maden projelerine, biyoçeşitlilik alanlarına harita sayesinde ulaşabilir.
Harita ile proje içeriklerine ve işletme süreçleri konusunda bilgilere, ÇED raporlarına, projelere yönelik çıkmış olan haber içeriklerine ve varsa projelere karşı ortaya çıkan toplumsal muhalefet ile ilgili güncel süreçlere de erişebiliyor.
Haritada, maden, Jeotermal Santral (JES), Rüzgar Enerji Santrali (RES), termik santral, tarih ve biyoçeşitlilik başlıkları altında verilere ulaşmak mümkün.
Yerelden insan hikayeleri de mevcut
"Yerelden Hikayeler" başlığı altında aynı zamanda Kaz dağları ve yöresinde yaşayan kişilerin hikâyelerine ulaşabilir, doğa ve kültür bağlamında ortaya çıkmış hikayeleri de dinleyebilirsiniz.
Dernek yaptığı açıklamada, haritanın, ‘interaktif’ kullanıma açık bir şekilde kullanıcıların katkı ve eleştirilerine açık olduğunu ve bununla birlikte güncel olarak yenilenmeye ve kendini geliştirmeye de açık olduğunu söyledi. (SO)