DSİ 6. Bölge Müdürlüğü tarafından analiz edilen belde sularındaki Krom (+6) değeri Dünya Sağlık Örgütü Standartları altında çıktı.
İddialar üzerine, Çevre Bakanlığı öncülüğünde kurulan komisyon, ilk inceleme raporunu yayınladı. 23 Haziran 2001 tarihinde İçel Valiliğinde yapılan toplantının ardından yapılan ilk çalışma olan su analizinin sonuçları ile ilgili açıklama İçel Valiliği'nden geldi.
İçme suyu olarak kullanılmaması...
Kazanlı Beldesi'ndeki kuyu sularından alınan numunelerin incelenmesi sonucu hazırlanan raporda, kuyu sularının tarım ve hayvancılıkta kullanılabileceği , ancak arıtıma tabi tutulmadan içme suyu olarak kullanılmaması öngörüldü.
Valilik açıklamasında, rapor doğrultusunda Kazanlı'ya sağlıklı su verilmesi için MESKİ tarafından çalışma başlatılması ile ilgili girişimlerin yapıldığı kaydedildi.
4 Eylül 1988'de yürürlüğe giren Su Kirliliği ve Kontrolü Yönetmeliği'nde belirtilen "Kıta İçi Su Kaynaklarının Sınıflarına Göre Kalite Kriteri"ne göre, toplam Coliform, toplam çözünmüş madde, Klorür İyonu, Nitrat, Sertlik ve Bor Parametreleri değerlendirilen Kazanlı'daki kuyu suları "Orta Kaliteli Yeraltı Suları" sınıfında değerlendirildi.
Kazanlı'ya İçmesuyu Verilmeli
Valilik açıklamasında, rapor doğrultusunda Kazanlı'nın Mersin Su ve Kanalizasyon İşleri (MESKİ) tarafından Berdan'dan getirilen içmesuyundan yararlanması için çalışma başlatıldığı belirtildi.
Kırmızılığın Nedeni Plankton Patlaması
Bu arada DSİ'nin raporu ile ilgili bir açıklama yapan Kromsan Krom Bileşenleri Fabrikası Üretim Başkan Yardımcısı Atilla Didin , raporun, kendileri ile ilgili "Kazanlı sularını kirletiyorlar" iddialarına açıklık getirdiğini belirtti.
Kazanlı sahilinde denizin renginin kırmızıya dönüşmesinin nedeninin de ortaya çıktığını belirten Didin, bu konuda ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne analiz yaptırttıklarını söyledi.
Su Ürünleri'nin değerlendirmesi
Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürkan Ekingen'in denizdeki renk değişimi ile ilgili olarak "Olay tamamen doğal oluşumdur. Bir plankton patlamasıdır. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi İskenderun, Mersin ve İzmit Körfezlerinde sık rastlanan bir olgudur. Bu olguda Endüstriyel Çevre Kirliliğinin ve Kromsan Fabrikası'nın etkisi yoktur" dediğini hatırlatan Atilla Didin şunu söyledi:
"Bu gelişmelerin sahilde, görülen her olayı Kromsan Fabrikası'na bağlayan Kazanlı Belediye Başkanı'na etik bir ders vermesini umut ediyoruz." (NU)