Fotoğraf: Kurtuluş Arı / Cumhuriyet
78’liler Girişimi, Demokratik Aleviler Derneği(DAD), Halkların Demokratik Partisi(HDP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi(SYKP) ve Yeşil Sol Parti 1 Mayıs 1977’de Taksim Kazancı Yokuşu’nda katledilen 35 kişiyi andı.
78’liler Girişimi’nin çağrısıyla bir araya gelen STK ve siyasi partiler katledilenler için Kazancı Yokuşu’na karanfiller bıraktı, üzerinde hayatını kaybedenlerin fotoğrafının olduğu ve “1 Mayıs 1977 katliamında yaşam hakları ellerinden alınan 35 insanımıza adalet” yazılı pankart açtı.
Burada yapılan saygı duruşunun ardından bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasını 78’liler Girişimi’nden İsmail Ağan okudu.
TIKLAYIN - Yargılanamayan 1 Mayıs 1977'nin mahkeme yılları
TIKLAYIN - 1 Mayıs 1977 e-kitabı yayında
"Katledilen 35 insanımız için adalet istiyoruz"
1 Mayıs katliamında suçluların yargılanması için adım atılmadığını belirten Ağan AKP’nin 2010’daki Anayasa referandumundan önce, 1 Mayıs 1977, 1978 Maraş ve 1980 Çorum katliamlarını araştırmak için Meclis bünyesinde bir ‘Adalet Komisyonu’ kurulacağı vaatlerinde bulunduğunu hatırlattı. Ağan şöyle konuştu:
1977’de Taksim Meydanı’nda 500 bin işçi, emekçi, kadın, genç silahlı ve bombalı saldırıya uğradı. Şu an açıklama yaptığımız Kazancı Yokuşu’nda, 8’i kadın, 35 insanımız bu saldırı sonucu öldürüldü. 126 kişi de yaralandı. Taksim’deki otelin üst katlarından, Sular İdaresi’nden ve beyaz bir Renault otomobilden bu alanda toplanan halka, uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Su sıkan, siren çalan, ateş eden panzerler tarafından Kazancı Yokuşu’na sıkıştırılan binlerce insanın, 35’i ezilerek, boğularak ve kurşunlanarak öldürüldü. Bu meydanda düzenlenen ve tarihe ‘1 Mayıs Katliamı’ olarak geçecek katliamla ilgili bir mahkeme açıldı. O mahkemede, 98’i ölenlerin arkadaşı olan, ilerici devrimci insanlar olayın asli faili yapılmak istendi, yargılandı.
“Açılan 1 Mayıs davasının iddianamesini hazırlayan 5 Toplum Suçları Savcısı, adalet boşluğunu şöyle tarif etti: ‘Yurt ve insanlık düşmanı karanlık güçler ve emniyet mensuplarının da yarattığı panik, korku ve kusurlu davranışlar sonucunda 35 kişi öldürülmüş, 126’yı aşkın kişi de yaralanmıştır.’ AKP iktidarı, 2010 Anayasa referandumundan önce, 1 Mayıs 1977, 1978 Maraş ve 1980 Çorum katliamlarını araştırmak için Meclis bünyesinde bir ‘Adalet Komisyonu’ kurulduğunu kamuoyuna açıkladı ancak ne 1 Mayıs katliamının, ne sözü geçen diğer katliamların suçlularının açığa çıkarılması ve yargılanması yönünde hiçbir adım atılmadı. Çok geçmeden anlaşıldı ki iktidar, Anayasa referandumu sonuçlarını etkilemek için siyaset yapıyor. Halkın acılarını politik gündemi malzemesi yapmak adaletsizliktir. Katledilen 35 insanımız için adalet istiyoruz.”
Can: Adalet boşluğu dolduramadı
Anmada konuşan 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can aradan 44 yıl geçmesine rağmen 1 Mayıs Katliamı’nı gerçekleştirenlerin yargılanmadığını vurgulayarak adalet boşluğunun hala doldurulmadığını söyledi.
Piroğlu: Taksim, 1 Mayıs meydanıdır
HDP Milletvekili Musa Piroğlu da “1 Mayıs’ı engellemeye çalışıyorlar. İşçiler ne zaman hakkını aramaya çıksalar, karşılarında iktidarı buluyorlar. Sesini yükselten işçinin önünde barikat kuruluyor. Salgın da 1 Mayıs’ı yasaklamanın gerekçesi olarak kullanılıyor. Taksim, 1 Mayıs meydanıdır. İşçi sınıfı 1 Mayıs’ı, uğruna can vererek kazanmıştır. 1 Mayıs, işçi sınıfının ve ezilen halkların mücadele günüdür” dedi.
Tekerek: Bu öfke birikiyor
Türkiye Komünist Hareketi (TKH) üyeleri de Kazancı Yokuşu'ndaki anıta çelenk bıraktı. Daha sonra bir konuşma yapan TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek "İşçi sınıfı 1 Mayıslarda da sonrasında da taleplerini, mücadelesini daha fazla ve daha güçlü bir şekilde söylemesini bilecek. Kimse bu pandemi fırsatçılığı, pandemi pişkinliği unutulacak sanılmasın. ‘Bu seneyi de böyle atlattık, işçi sınıfını meydanlara sokmadık’ diye kimse rahat etmesin. Bu öfke birikiyor. Bu öfke 1 Mayıslarda daha sonrasında da fabrikalarda direnişlerde birikiyor." dedi.
1 Mayıs 1977 Kayıplarını Yakınları Anlatıyor/Tuğçe Yılmaz
Sinema Emekçisi Rasim Elmas 41 Yaşında Taksim'de Öldü
İnşaat İşçisi Bayram Eyi 50 Yaşında Taksim'de
Öğretmen Bayram Çıtak 37 Yaşında Taksim'de Öldü
Liseli Jale Yeşilnil 17 Yaşında Taksim’de Öldü
Öğretmen Kenan Çatak 31 Yaşında Taksim'de Öldü
Öğretmen Ahmet Gözükara 33 yaşında Taksim’de öldü
Öğretmen Hikmet Özkürkçü 39 yaşında Taksim’de öldü
Öğrenci-işçi Niyazi Darı 24 yaşında Taksim’de öldü
Üniversiteli Nazan Ünaldı 19 yaşında Taksim’de öldü
Öğretmen Ömer Narman 31 yaşında Taksim’de öldü
İşçi Ali Sidal 18 yaşında Taksim’de öldü
Hemşire Kıymet Kocamış 25 yaşında Taksim’de öldü
Tezgâhtar Kadir Balcı 35 yaşında Taksim’de öldü
Üniversiteli Hacer İpek Saman 24 yaşında Taksim'de öldü
İşçi Kahraman Alsancak 29 yaşında Taksim’de öldü
İşçi Hüseyin Kırkın 23 yaşında Taksim’de öldü
Üniversiteli Ercüment Gürkut 26 yaşında Taksim’de öldü
Polis Nazmi Arı 26 yaşında Taksim’de öldü
İşçi Mahmut Atilla Özbelen 26 yaşında Taksim’de öldü
İşçi Hasan Yıldırım 31 Yaşında Taksim’de Öldü
Seyyar Satıcı Hamdi Toka 35 yaşında Taksim’de öldü
Bekçi Mehmet Ali Genç 60 Yaşında Taksim’de Öldü
İşçi Ziya Baki 30 yaşında Taksim’de öldü
İşçi Mürtezim Oltulu 42 yaşında Taksim’de öldü
Öğretmen Mustafa Elmas 33 yaşında Taksim’de öldü
Üniversiteli Sibel Açıkalın 18 yaşında Taksim’de öldü
İşçi Diran Nigiz 34 yaşında Taksim’de öldü
1 Mayıs 1977 & Cezasızlık
Fehmi Işıklar: 1 Mayıs'77 12 Eylül için bir hazırlıktı
Kani Beko: “Katilleri bulamazsanız, şaibeyi ortadan kaldıramazsınız”
Süleyman Çelebi: "1 Mayıs 1977 Katliamı yapanların yanına kâr kaldı”
Emel Ataktürk: Haysiyet meselesi olarak hatırlamak ve cezasızlıkla mücadele
Nejla Kurul: Gerçekler neden ve kimlerce gizleniyor?
Tuğçe Yılmaz: 43 yıl önceki katliamın izini sürmek
Arzu Çerkezoğlu: Unutmamak, unutturmamak yaşamsal bir mücadele alanı
Tuğçe Yılmaz: Yargılanamayan 1 Mayıs 1977’nin mahkeme yılları
Sami Evren: Türkiye-1977 siyasi panoraması
(HA)