Bayramiç Orman İşletme Müdür Yardımcısı Yusuf Ergin, Kaz Dağları'nın kuzey yamacındaki bir bölgesindeki kestane ağaçlarının hastalığa yakalandığı yönündeki haberler üzerine, endişelenecek bir durum olmadığını bildirdi.
Çanakkale'nin Bayramiç ilçesi Yukarı Şapçı Köyü'ndeki bölgenin sözkonusu ağaçların yetişmesine uygun olmadığını anlatan Ergin, bahsedilen ağaçların 50 yıl önce dere içine insan eliyle dikildiğini söyledi ve "yetişme muhiti olmadığı için belli bir yaştan sonra otomatik olarak kuruduğunu" söyledi.
"Zaten her sene iki üç tane ağaç kuruyor orada. Dikilenlerin yüzde 40'ı kaldı."
Ergin'in verdiği bilgilere göre, hastalığın yayılma tehlikesi bulunmuyor.
"O kestanelerle doğal kestanelerin olduğu yer arasında kuş uçumu 40-50 kilometre fark var. Çevresinde doğal kestane ağaçları olmadığı için yayılma tehlikesi de yok."
Bölgedeki durumu takip ettiklerini ve belirten Ergin, sıkıntıların düzensiz kullanımdan ve kestane ağacının yetişmesine yeterince uygun olmayan bölgelerden kaynaklandığını anlattı. Endişe edilecek bir durum olmadığını vurgulayan Ergin, genel olarak kestane ağaçlarında görülen bir hastalığın burada da ortaya çıktığını söyledi.
Türkiye'de kestane ağaçlarının bir hastalığı vardır. Düşürmek için sırıkla vurulur. O yaralardan mürekkep hastalığı girer, dal kuruması yapar. Tek tek kuruma yapar ve çok olursa ağacı kurutur. 10 veya 20 ağaçtan birinde görülür."
Kestaneler aşılanmalı
Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan da "teknik olarak bir şey söyleyemeyeceğini" belirtti, ancak eğer tehlike varsa yayılabileceğine dikkat çekti.
Birçok köylünün geçimini buradan sağladığını hatırlatan Pehlivan, hem bu nedenle hem de tehlike varsa ağaçlar için Orman Bakanlığı'nın devreye girmesi gerektiğini söyledi.
"Kaz dağlarında bir sürü deli kestane var, bunların bölge bölge aşılanması lazım.
"Kestanelerin aşılanarak vatandaşa katkı sağlanması için Orman Bakanlığı'nın devreye girmesi gerekli." (YY)