Fotoğraf: MA
İçişleri Bakanlığınca kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz ile HDP’li Belediye Meclis üyeleri, kayyımın icraatlarına dair basın toplantısı düzenledi.
TIKLAYIN - “Kayyım, Batman Belediyesi'ni borç batağına sürükledi”
MA’nın haberine göre, toplantıya, HDP Demokratik Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ve partililer katıldı.
“Halkın iradesi gasp edildi”
Mehmet Rüştü Tiryaki, kayyım atanmasıyla halkın seçme ve seçilme hakkının elinden alındığını söyledi:
“Halkın belediyeleri adeta bir askeri kışlaya çevrildi. Askeri darbe ile halkın iradesi gasp edildi. Kayyım atanan yerlerde belediye meclislerine de kayyım atandı. Belediye bir bütün olarak gasp edildi. Batman Belediyesi kenti içme suyunu tehlikeye atacak bir imar planını devreye soktu. Bu halkın suyunu, imar planına heba etmeyeceğiz.”
“Yönetmeliğe şekilde aykırı imara açıldı”
Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, belediyede yaşanan hukuksuzlukların ve yolsuzlukların takipçisi olacaklarını söyledi.
Mehmet Demir de içme ve kullanma suyu havzası koruma planı hazırlanıncaya kadar bu planlar kapsamında yoğunluk arttırıcı veya kirlilik arttırıcı kullanım değişikliğine yönelik imar değişikliğinin yapılamayacağının altını çizerek, kayyımın yönetmeliğe aykırı bir şekilde su havzasını imara açtığını söyledi.
“Maliyet analiz raporları yapılmadı”
Kentin ciddi bir tehditle karşı karşıya kaldığını belirten Demir, şu bilgileri verdi:
“Yapılan imar planı, içme ve kullanma suyu havzası yönetmeliğine aykırı, kanun dışı olmasının yanında, bu kente nerden su getirileceğine dair net bir planlamaları olmadığı anlaşılmaktadır. Söz konusu kaynakların maliyet analiz raporları yapılmamıştır. Havzayı imara açmalarına rağmen ne kadar sürede bu kaynaklardan su getirileceği belirtilmemiştir.
Batman Belediyesi’nin 47 su kuyusu mevcuttur. Bunların 44’ü Batman Çayı kenarındadır. Yerimize kayyım atanmadan önce günlük şehrin su ihtiyacı 90 bin metre küptü. Su çıkarma potansiyelimiz 200 bin metre küptü.
Söz konusu alana daha onlarca su kuyusunu açma imkânı mevcuttur. Çünkü kaynağı bol, kumdan doğal süzülme ile ayrı bir arıtmaya tabi tutulmadan en temiz ve maliyet açısından en ucuz kaynağa sahibiz. Batman Çayı olduğu sürece, Batman’a 50 yıl yetecek bir kaynaktır.”
“Bilimsel gerekçelere dayanmıyor”
Kayyımın daha birçok alanda imar değişikliğine gittiğine dikkat çeken Demir, “Söz konusu imar planının bilimsel, nesnel teknik gerekçelere dayanmadığı, uygun kurum görüşlerini barındırmadığı, arazi kullanım kararlarının eşitlikçi bakış açısından ve dengeli dağılımından yoksun olduğu, sürdürülebilir sağlıklı bir çevreyi yaratamayacağı, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını kirleteceği, ulaşım bağlantılarının yetersiz ve hatalı olduğu tespit edildi” dedi. (AS)