İstanbul Ermeni Patrikhanesi Dinler Arası İlişkiler Sorumlusu Episkopos Sahak Maşalyan Kayseri Surp Kirkor Lusaroviç Kilisesi’nde, ‘Kutsal Badarak’ ayini sonrasında verdiği vaazında “Kayseri inancımızın beşiği” dedi.
Kayseri Surp Kirkor Lusaroviç Kilisesi’ndeki Lusaroviç’in ölüm kuyusuna atıldığı zamanı simgeleyen Kutsal Badarak ayinine, çoğunluğu İstanbul’dan ve yurtdışından gelen yaklaşık 400 Ermeni katıldı.
“Atalarımızın mirası”
Miçing ziyaretinin Paskalya için tutulan orucun tam ortasına geldiğini söyleyen Surp Kirkor Lusaroviç Kilisesi Vakfı Başkan Yardımcısı Garbis Bağdat, “Bu kilisede bulunmanın bizim için ayrı bir önemi var. Atalarımızın burada yaşamış olduğunu bilmek, onların anılarını burada yad etmek bizim için önemli.
“Buraya gelenlerin yüzde 80’inin Kayseri ile öyle ya da böyle bir bağlantısı var. Burası atalarımızın bize mirası” diye konuştu.
Bağdat, kilisedeki ayinden sonra mezarlık ziyaretinde bulunacaklarını söyledi.
Ermenice ve Türkçe vaaz
Kutsal Badarak ayinini Papaz Kirkor Damatyan yönetti. Okunan ilahiler ve duaların ardından tütsüler yakıldı, sunu adandı ve kutsal ekmek ikramı yapıldı.
Ayinin ardından, Episkopos Sahak Maşalyan önce Ermenice sonra da Türkçe vaaz verdi. Maşalyan vaazında şunları söyledi:
“Kayseri inancımız için çok önemli bir merkez. Rab, bu toprakları bereketlesin, üstünde yaşayanlara refah ve huzur getirsin.
“İstanbul’da yaşıyoruz ama hepimiz Anadoluluyuz. İstanbul da küçük bir Anadolu. Pek çok insan için ekmek teknesi olmuş bir yer. İstanbul’daki Kayserililer de bu kiliseyi unutmayıp kolluyorlar.
“Bu kilise hac merkezlerinden biri. Kilisedeki güzel süslemeler, işlemeler çok güzel bir ruhun somutlaştırılması.
“Bu şehirde şu anda Ermeniler yaşamıyor ama daha önce yaşamış. İncil’de bir söz var, ‘Zaman gelir taşlar konuşur’ diyor. Burada bir zamanlar Ermeniler yaşadı, başarılı ve zenginlerdi, müreffeh bir hayatları vardı. Allah’a şükür bu kilise var ve onların varlığına tanıklık ediyor.
“O yüzden bu şehrin ileri gelenlerine, valisine, emniyet müdürlüğüne bu kiliseyi sakladıkları için teşekkür ediyoruz.
“Burada ülkenin barışı için çok önemli mesajlar veriliyor ve bu ayin bu ülkenin nasıl bir mozaik olduğunu gösteriyor.
“Kayseri bizim inancımızın beşiği. Buraya Rabbimize sevgi göstermeye, atalarımızın ruhu için dua okumaya, geçmişimizi anmaya geldik ve yaşadığımız sürece burayı bir mücevher gibi saklayacağız. Bu, bizim sözümüz. İnsan kökleriyle insandır.”
Vaazın ardından atalar için dualar okundu, Ermeni cemaati daha sonra atalarının mezarlıklarını ziyaret etti ve İskenderun’daki ayine katılmak için Kayseri’den ayrıldı. (SK/YY)