Fotoğraf: Hafta sonu Tunus'ta muhalefetin boykot gösterilerinden/RSF
Tunus'ta gece yarısı kapanan sandıklarda çıkış anketlerine göre, Anayasa oylamasında oy kullananlar yüzde 92,3 çoğunlukla iktidarı tek başına elinde tutan Kays Said'e diktatör yetkileri sunan yeni anayasayı onayladı.
Tunus devlet televizyonunca yayınlanan Sigma-Conseil çıkış anketine göre oylamaya katılım yüzde 25'te kaldı.
Yeni Anayasa'nın resmiyet kazanması için herhangi bir katılım şartı aranmıyor.
Bu sonuçlarla, Anayasa taslağını siyasal partiler ve toplumsal kuruluşlarla müzakere etmeksizin oylamaya sokan ülkenin fiili diktatörü Kays Said beş yıl boyunca Tunus'u parlamentodan da üstün bir güçle yönetme hakkını yasal olarak elde etmiş oldu.
Muhalefet başardı, ancak sonraki adım belirsiz
Muhalefet, ülke çapında referanduma yönelik boykot kampanyasında ezici bir başarı kazandı ve diktatörlüğe geçişin ahlaki ve siyasal temellerini ortadan kaldırdı. Ancak muhalefetin bundan sonraki rotası ve olası ittifakların yönü henüz belirgin değil.
Gazeteciler engellendi
Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikası, bazı gazetecilerin bazı sandık merkezlerinde oylamayı takip etmesinin engellendiğini, oylama sonuçlarının ilerlemesiyle ilgili verilerin gizlendiğini açıkladı.
Sendika ayrıca, güvenlik engellerini ve referandumu haber yapmaya çalışan Tunuslu ve yabancı gazetecilerin taciz edildiğini bildirdi.
Gözlemciler de engellendi
Seçim gözlemcileri de engellendi
Kısa adı ATIDE olan Tunus Seçim Bütünlüğü ve Demokrasisi Derneği, bazı gözlemcilerin çeşitli oy kullanma merkezlerinde referandumu gözlemleme ve raporlama misyonlarını yerine getirmelerinin engellendiğini açıkladı.
ATİDE, resmi Facebook sayfasında yayınlanan tavsiyelerinde, seçim komisyonunu bu gözlemcilerin akreditasyon sertifikalarına hızlı bir şekilde müdahale etmeye ve doğrulamaya ve denetleyici rollerini yerine getirmelerine izin vermeye çağırdı.
9 milyon seçmenin 2,25 milyonu oy kullandı
Resmi seçim sonuçları henüz ilan edilmemiş olmakla birlikte, çıkış anketlerine göre ülkedeki 348 bin 876'sı yurt dışında, kayıtlı toplam 9 milyon 296 bin 64 seçmenin yalnızca yaklaşık 2 milyon 250 bini sandıklara gitti.
Ülkedeki mevcut politik güçlerden Nasırcı laik Halk Hareketi ve İlerleme için Yeşiller Partisi, Kays Said'i diktatör yetkileriyle donatan Anayasa Taslağı'ndan yana tutum takınmış ancak, Nahda Hareketi, el-Karama Koalisyonu ve Hareket Partisi'nin başlıca bileşenleri olduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi; Tunus Ufukları, Özgür Anayasacı Parti, İşçi Partisi, seküler çatı partisi Meşru Tunus, Sosyal Demokrat Yol, Birleşik Demokrat Yurtseverler Partisi, Demokratik Emek ve Özgürlük Forumu ve Tunus Demokratik Kadınlar Derneği ise Anayasa Taslağına karşı olduklarını açıklamı ve boykot çağrısında bulunmuşlardı.
(AEK)