Türkiyenin mayın üretimini ve kullanımını yasaklayan Ottowa Sözleşmesini imzaladığını hatırlatan Eri, bu kaynağın, mayınların temizlenmesi ve mayınlı sınırların elektronik cihazlarla korunması için kullanılacağını belirtti.
Temizlenen alanların, topraksız köylülere dağıtılabileceğini veya özel girişimciler tarafından satın alınabileceğini söyleyen Eri, sözlerini şöyle sürdürdü:
Mayın temizlenmesi konusunda, son 20 yılda, bölge illerinde yaşanan çatışmalardan sonra yerleştirilmiş mayınların temizlenmesine öncelik verilmesi gerekiyor.
Önemli bir sorun da, temizlenen arazilerin nasıl ve kimler tarafından kullanılacağı. Bu arazilerin önemli bir bölümü, zamanında sahiplerinden mayın yerleştirilmek üzere istimlak edilmiş. Bu kişilere büyük miktarlarda da para ödenmiş. Şimdi, o amacın dışında kullanılacaksa, eski toprak sahibi hak iddia edebilir.
Yeni tarım alanları oluşturulabilir
Milli Savunma Bakanlığı Plan ve Prensipler Dairesi Başkanı Can Erenoğlu, mayınların temizlenmesine dair Kilisli bir işadamının yazdığı mektuba verdiği yanıtta kaynağın bulunduğunu ve çalışmalara başlanacağını açıklamıştı.
Bölge illerindeki mayın alanlarının temizlenmesiyle yeni tarım alanlarının oluşturulması bekleniyor. Mayınlı arazilerin yıllardır kullanılmıyor ve ilaçlanmıyor olması nedeniyle tarım için çok verimli alanlar olacağı beklentisi var. Aynı zamanda temizlenmiş alanlarla topraksız köylülere toprak verilmesi de gündeme gelebilecek.
Türkiye, 12 Mart 2003te mayın üretimi ve kullanımını yasaklayan Ottowa Sözleşmesi'ni imzalamıştı. Sözleşme gereği Türkiye'nin on yıl içerisinde sınırları içindeki ve stoklarında bulundurduğu bütün mayınları temizlemesi gerekiyor. (BB)