Kaynaklarını açıklamayarak "mahkemeye hakaret" etmekle suçlanan gazeteciler, 15 Şubat'ta, Kolombiya Eyaleti Temyiz Mahkemesi'nin onama kararını temyiz ettiler.
RSF: On gazetecinin başı "kaynak" ile dertte
Bir CIA ajanının adının nasıl kamuoyuna yansıdığını araştıran Federal Mahkemeye haber kaynaklarını açıklamayı reddettikleri için "mahkemeye hakaret" etmekle suçlanan "Time" dergisi muhabiri Cooper ile "New York Times" gazetesi muhabiri Miller, son kararı temyiz ettikleri için şimdilik hapse girmekten kurtuldular.
Karara tepki gösteren RSF, ABD'de ona yakın gazetecinin "basın özgürlüğünün en temel güvencelerinden biri" olan haber kaynağı nedeniyle mahkemelerle başlarının dertte olduğunu açıklayarak bu gazetecilerden birinin mahkum olduğunu bildirdi.
"Mahkemeler, gazetecilere haber kaynağı güvencesi olmadan önemli bilgi sahibi hiç kimsenin bunu basına ulaştırmaya cesaret etmeyeceğini anlamaları gerekir" diyen RSF, Cumhuriyetçi ve Demokrat seçilmişlerin 2 Şubat'ta ABD Senatosu'na sevk ettikleri "Haber kaynağı yasa tasarısı"nın bir an önce ele alınmasını talep etti. Tasarı, gazetecilere haber kaynaklarını korumada "çok önemli ve gerekli olmadıkça" güvence sağlıyor.
"Ajanın ismini basına hükümet açıkladı"
Gazeteci Miller konu ile ilgili haber yapmamasına rağmen yargılanırken, Cooper bir süre bekledikten sonra kaynağına ilişkin bilgiler verdiği mahkemece diğer kaynaklarını açıklaması istenmişti. Ancak gazeteci bunu reddetti.
17 Temmuz 2003'te kaleme aldığı bir yazıda Cooper, hükümet görevlilerini CİA Ajanı Valerie Plame'nin kimliğini basına açıkladıklarını yazmıştı. Bundan üç gün önce de "Washington Post" gazetesinde çıkan haber, Beyaz Saray'ın, eski Büyükelçi olan kocası Joseph Wilson'u cezalandırmak amacıyla Plame'nin ismini basına sızdırdığı yorumlarına yol açmıştı.
Wilson, daha önce ABD Başkanı Bush'un Irak'taki savaşı haklı çıkarmak için yaptığı açıklamaları kamuoyu önünde eleştirmekle suçlanmıştı.
Türkiye'de tanıklık güvencesi
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) 9 Haziran 2004'te kabul edilen 5187 Sayılı Basın Kanunu'nun 12. maddesine göre, "Süreli yayın sahibi, sorumlu müdür ve eser sahibi, bilgi ve belge dahil her türlü haber kaynaklarını açıklamaya ve bu konuda tanıklık yapmaya zorlanamaz". (EÖ/BB)