Taraf gazetesinin “Dağlıca Baskını Biliniyordu” manşetiyle yayımladığı haberde baskının Genel Kurmay tarafından bilindiği söylenmiş ve konuyla ilgili gizli belgeler yayımlanmıştı.
Bu haber üzerine Genelkurmay Savcılığı, Taraf gazetesine gönderdiği yazıda "Elinizdeki baskın ihbar raporunu ve diğer belgeleri teslim edin, yoksa biz kolluk kuvvetleri aracılığıyla alırız" dedi.
bianet, gazetecilerin ellerindeki belgelerin tehdit yoluyla istenmesini ve baskın tehditleri arasında gazeteci olmayı basın kuruluşları başkanlarına sordu.
"Dağlıca'nın üstü örtülmeye çalışılıyor"
“Dağlıca çokça tartışılması gereken bir konu. Ama ne yazık ki unutturulmaya üstü kapanmaya ya da kapatılmaya çalışılıyor” diyen Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay bianet’e şunları söyledi:
“Taraf gazetesi bu konuda ciddi bir yayın yaptı kuşkusuz. Tabii ki bunun da bir riski var anlaşıldığı kadarıyla. Pek yazılması da istenmiyor kimi çevrelerce. Bu haber nedeniyle de tarafın baskı altında tutulduğunu gözlüyoruz ve bunu da kınıyoruz.”
“Türkiye’de en büyük sorun hukukun egemen olmaması. Öyle olmayınca da bu sorunlar yaşanıyor” diyen Abakay’a göre Taraf gazetecilik görevini yapmış ve gerçekleri ortaya çıkartmaya çalışmıştır. Ve bu nedenle de baskı altına alınmak isteniyor.
Suçlanması gereken gazete değil, belgenin gereğini yapmayanlardır
Abakay sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir belgenin ifşa edilip edilmemesi değil doğru olup olmaması önemlidir. Haber ve belge doğru ise bunun yayınlanması halkın bilgilendirilmesidir. Ve bu da basın özgürlüğü ve yasalar çerçevesinde son derecede doğaldır ve suçlanamaz. Ve bu haberi yazdığı için de baskı ve tehdit altında tutulmamalıdır.”
"Taraf’ın yayınladığı belge gizli olduğu için suçlanıyorsa suçlanacak olan gazete ve muhabir değildir" diyen Abakay’a göre illa ki birileri sorumlular tutulacaksa bunlar belgeyi dışarı sızdıranlar, belgenin veya bilginin gereğini yapmayanlar olmalıdır.
Gazetecilik cambazlık gibi
Abakay’ın bu ortamda gazetecilik yapmakla ilgili fikirleri ise şöyle:
“Bütün bu yaşananlar Türkiye’de gazeteciliğin ne kadar bıçak sırtında yapıldığını da göstertmesi bakımından önemlidir. Gazetecilik yapmaya çalışılırken cambazlık yapılıyor. Yasalar önünde suç olmayan konular bazen fiilen suç gibi gösteriliyor. En büyük sıkıntı da burada. “
Erinç: Gazetecilik en zor mesleklerden biri
Görüşüne başvurduğumuz Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç ise “Basın yasasında gazetecilerin ellerindeki haber kaynaklarını açıklamayacakları, belge ve dokümanları vermeye zorlanmayacağına dair bir hüküm var” diyor.
“Daha önce de Nokta Dergisiyle ilgili olarak gördük ki bu kural başka yasalardaki başka maddeler gösterilerek uygulanmıyor” diyen Erinç'e göre bu ortamda gazetecilik Türkiye’deki en zor mesleklerden biri oldu.
Taraf gazetesi okuyucuları ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri olası bir baskına karşı gazetenin Kadıköy’deki binasını ziyaret ederek “Hepimiz Taraf’ız” dediler.(BÇ/EZÖ)