Şezlongsuz Datça İnisiyatifi’nin Datça’nın sahil şeridindeki hukuksuz kiralamalara karşı eylem yapmasına kaymakamlık ceza kesti.
Palaia Hotel’in Ekim 2022'de Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünden üç yıllığına kiraladığı 264 metrekarelik sahile Melda Omay, Sedat Yağcıoğlu ve Baki Sarıkaya’nın masa ve sandalye atmasını yasakladı.
Datça Kaymakamlığı ayrıca üç isimden tahkikat gideri olarak 812 TL alınıp, Omay, Yağcıoğlu ve Sarıkaya'dan şikayetçi olan Özlem Tekinalp’e ödenmesine karar verdi.
Kararla ilgili Sedat Yağcıoğlu böylesi bir idari yaptırımın, kıyı şeritlerinin oteller tarafından işgal ve gasp edilmesine izin verilmesinin bir parçası olduğunu söyledi. Akbelen’i hatırlattı.
“Bir bütün olarak yaşam alanlarımız sermaye tarafından işgal ediliyor, gasp ediliyor, elimizden alınıyor. Orman neyse, kıyı aynısı. Kaymakamlığın masa ve sandalye atmamızı yasakladığı yerin hepimizin eşit kullanımına açık olması gerekli.” dedi.
Kararın hukuki zemininin olmadığını ifade eden Yağcıoğlu “Otel şezlong ve şemsiyelerle donattığı sahilden yani kiraladığı alandan bizleri çıkartamaz” diye konuştu. Kararın yürütmesinin durdurulması için dava açacaklarını ekledi.
"Palaia Hotel halkın kullanımına engel çıkartıyor"
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ve Şezlongsuz Datça İnisiyatifi avukatlarından Güngör Erçil ise kararın Anayasa’ya (madde 43) ve Kıyı Kanunu’na aykırı olduğunu söyledi:
“Kıyı Kanunu’nun 5. maddesi diyor ki; ‘Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.’ Ayrıca yasa kıyıların, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açık olduğunu söylüyor.
“Geçen yıla kadar bu plajı günde en az 150 kişi kullanıyordu. Palaia Hotel, bu sahil şeridini kiraladıktan sonra yasayı ihlal eden bir şey yapıyor. Şezlong ve şemsiye atarak halkın kullanımına engel oluyor.
“Bu durum hukuka aykırı. Kanunlara ve Anayasaya aykırı. Otel sahile insanların girmesine engel olamaz.
“Anayasanın, Kıyı Kanunu’nu açık hükümlerine rağmen Datça Kaymakamlığı’nın da hukuku yok sayan bir idari bir karar aldığı da açık. Kaymakamlığın kararına karşı idare mahkemesine yürütmeyi durdurma talepli dava açacağız.”
TIKLAYIN - Kıyılar için mücadele eden toplumsal bir girişim: Şezlongsuz Datça İnisiyatifi
Yasalar ne diyor? |
Anayasa madde 43: Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyılarla sahil şeritlerinin, kullanılış amaçlarına göre derinliği ve kişilerin bu yerlerden yararlanma imkan ve şartları kanunla düzenlenir. Kıyı Kanunu madde 5: Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyıda ve sahil şeridinde planlama ve uygulama yapılabilmesi için kıyı kenar çizgisinin tespiti zorunludur. Kıyı Kanunu madde 6: Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz. |
(HA / AD)