Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı gönüllüleri, bugün Beyoğlu'ndaki Makine Mühendisleri Odası'nda (MMO) yaptıkları basın toplantısıyla devletin maddi desteğini kesmesi sonucu kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını aktardılar.
Buna göre, Mor Çatı'nın 2005 Eylül ayında Beyoğlu Kaymakamlığı ile yaptığı protokol gereği aldığı maddi destek 31 Aralık'tan itibaren kesilecek.
"Barınak değil, sığınak istiyoruz" başlıklı açıklamayı Mor Çatı çalışanlarından Ülfet Taylı okudu. Fatma Durak ve Gülsüm Kanat da soruları cevapladı.
Sosyalist Feminist Kolektif, Kadın Dayanışma Vakfı, Amargi ve bağımsız feministlerin de katıldığı, yaklaşık 50 kişi toplantıyı izledi.
"Barınak değil, sığınak istiyoruz"
"Finansal destek Dünya Bankası tarafından sağlanıyordu. Bir kadın örgütü ile devlet kurumunun iş birliğine ilk örnekti. Proje Dünya Bankası tarafından örnek proje seçildi. Dünya Bankasının desteğinin sona ermesi ile sığınağın yürütülmesindeki zorluklar hat safhaya vardı. Mor Çatı bunun için parasal kaynak bulmaya zorlandı."
Kaymakamlık,ödenek yokluğunu gerekçe göstererek desteğin kesileceğini 10 gün önce bildirdi. Beyoğlu Kaymakamlığı/İstanbul Valiliği'nin 18 kadın ve çocuğun yaşadığı Mor Çatı'ya aylık katkısı şöyleydi:
7/24 çalışan 5 personelin giderleri için 4.500 YTL, elektirik, su, doğalgaz giderleri için 2.000 YTL, gıda için 300 YTL, giysi ve diğer destekler içinse 150 YTL.
Diğer yandan Mor Çatı hukuki, psikolojik, psikiyatrik, çocuk evi personel, sosyal danışmanlık, düzenli temizlik, giyecek, okul gereci, gıda, kültürel ve tedavi desteğini kendi kaynaklarıyla, yani bağışlarla sağlıyordu.
"Para sorununu sivil toplum örgütleriyle çözün"
Ödenek olmadığını söyleyen Beyoğlu Kaymakamlığı, Mor Çatı'nın verdiği bilgiye göre örgütten habersiz SHÇEK İstanbul İl Müdürlüğüne yazı yazıp iki personel atanmasını istemiş.
Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nün yazılı cevabında Kaymakamlığın destek talebi üzerine artık bu konuda kendilerine destek sağlanmayacağını, bunu yerelde, sivil toplum örgütlerinin desteği ile çözümlemeleri gerektiğini bildirmişler.
"Mor Çatı'nın çalışmaları istenmiyor"
Yirmi yıldır sığınakların açılması için mücadele ettiklerini belirten kadınlar karşılaştıkları güçlüklere tepkililer.İstanbul'da şu an Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde iki sığınak ve bir istasyon sığınak var. Beş belediye sığınak faaliyeti yürütüyor. Giderleri Kaymakamlık tarafından karşılanan bir sığınak da Mor Çatı'nın sığınağı idi. Şimdi 18 kadın ve çocuk sığınakta zor şartlarla yaşamaya devam ediyor. Ancak Mor Çatı yetkilileri "Nereye kadar dayanırız, belli değil" diyor. (EZÖ/EÜ)
* Fotoğraflar: Alberto Tetta