Ardahan'ın Çıldır Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaymakamı Önder Çan'ın şikayet ettiği ve "hakaret" iddiasıyla hapsini istediği kuzeyanadolugazetesi.com sitesi yetkilisi Fakir Yılmaz'ın yargılanmasına gerek olmadığına kamu makamlarına örnek oluşturacak bir tespitle karar verdi.
Kuzey Anadolu gazetesi, Köy Hizmetlerine ait bir greyderin donmuş Çıldır Gölü üzerindeki askeri çadırın etrafına kar biriktirmesi için çıkartan Kaymakam Çan'ı "Ardahan'da yetkililer 'Çıldır'mış olmalı" başlıklı bir haberle eleştirmişti. Haber, gazetenin İnternet sitesinde ve Taraf gazetesinin 11 Ocak 2009 tarihli sayısında da yayımlanmıştı.
Savcılık: Basın tartıştırır, yönetici eleştirir, bilinçlendirir
Savcılık, "Basın, geneli ilgilendiren yada ilgilendirmesi gereken tüm olaylar hakkında, halkı objektif ve gerçekleri yansıtacak biçimde aydınlatmak, çeşitli sorunlar üzerinde kamuoyunu düşünmeye çağıracak tartışmalar açmak, onu toplumsal ve siyasal oluşumlar üzerinde doğru ve gerçeğe uygun bilgilerle donatmak, yöneticileri eleştirmek, uyarmak ve bu yöntemlerle denetlemek, ayrıca içinde yaşadığı toplumun ve tüm insanlığın sorunları konusunda bireyi bilinçlendirmek durumundadır" dedi.
Gazeteciye dün (24 Eylül) tebliğ edilen kararda, Ceza Yasası'nın (TCK) 125. maddesi uyarınca yargılanması için suç duyurusunda bulunulan gazeteci hakkında kovuşturma yürütülmesine gerek olmadığına işaret edildi.
Röportaj yapıldı, yorumlandı: Gazetecilik yapıldı
Basın özgürlüğüne ve gazeteciliğin önemine vurgu yapılan kararda, Anayasada ve 5187 sayılı Basın Yasası'nda güvence olarak yer alan düzenlemelere da atıf yapıldı; sitede yer alan röportajı Fakir Yılmaz'ın geyder operatörünün yeğeni olan Hüseyin Aydın ile görüşerek gerçekleştirdiği, gazetecinin, Çıldır Kaymakamı'nın bu şekilde talimat verdiği yönünde bir haber vermediğini, ayrıca gazetede yayımlanan haberlerle ilgili müştekinin herhangi bir tekzip talebinde de bulunmadığı hatırlatıldı.
Kararda, röportajın 13 dakika 44 saniyeden ibaret olduğu, gazetecinin Çıldır gölü kenarında batmış olan greyderin kurtarma çalışmaları sürerken gördüklerini betimlemek suretiyle aktardığı, olayı yorumladığı, olay yerinde bulunan Yol İş Sendika başkanı Mehmet Özdemir ile yedi saniyelik bir durum değerlendirmesi yaptığı, 1 dakika 59 saniye süreyle Hüseyin Aydın ile röportaj yaptığı, 1 dakika 56 saniye süreyle genel sekreter Mete Özdemir ile bir durum değerlendirmesi yaptığı, 28 saniye boyunca Ahmet Aydın ile röportaj yapıldığı ve Fakir Yılmaz'ın da toplam iki dakika 12 saniye süreyle eleştirel yorumlarda bulunduğu, olay yerinde gazeteci Ümit Kılıç'ın verdiği haberlerini anlatarak kendi yaptığı haberlerle kıyasladığını tespit etti.
Kararda, şüphelinin eylemlerinin eleştiri ve düşünce açıklama özgürlüğü sınırlarında kaldığı, TCK'nın 125. maddesindeki "hakaret" suçunun unsurlarının oluşmadığına vurgu yapıldı. (EÖ)