Kapatmaya tanıklık etmek üzere saat 10:00'da Cargill önünde toplanan, Doğader, TMMOB, Bursa Barosu, Nilüfer Yerel Gündem 21, CHP, SHP, ÖDP, SDP, EMEP, HYP, GDO'ya Hayır Platformu, Bursa Eczacılar Odası ve KESK'İn Bursa il yöneticilerinin oluşturduğu grup, Cargill'in istediği ek süreyi aldığını ve yarın saat 16:00'da kapatılacağını öğrendi.
Cargill'in faaliyetine izin veren düzenleme, Bakanlar Kurulu'nun 5 Temmuz 2005'te fabrikanın bulunduğu bölgeyi "Özel Endüstri Bölgesi" ilan etmesiyle yapılmıştı. Ancak, Danıştay 10. Dairesi 20 mart 2006'da bu kararın yürütmesini durdurmuştu. Bursa Valiliği ekim başında harekete geçmiş, Cargill'in faaliyetinin durdurulması için 13 Ekim tarih olarak belirlenmişti. Ancak şirket ek süre isteyerek bunu 19 Ekim'e erteletmişti.
Cargill: Karar imarla ilgili, faaliyetimize etkisi yok
Fabrika binasında basın açıklaması yapan Cargill Türkiye Proje Yatırım Müdürü Kemal Özbelli, kapatma kararının imar ve planlamayla ilgili olduğunu iddia etti; üretim faaliyetlerinin durdurulmasına ilişkin bir kararın bulunmadığını söyledi.
Özbelli "hatanın düzeltilmesi" yolunda yeni bir idare kararı beklediklerini söyledi. Gazetecilerden gelen sorular üzerine, Türkiye Cargill'de 280 çalışanın bulunduğunu, yüzde100 yerli mısır kullandıklarını ve çevre yerleşimlerdeki bin ailenin "geçim kapısı oldukları" bilgisini verdi.
Ancak, "En yakınınızdaki altı köyde ne sizinle çalışan ne de sizden geçinen köylü var; Üstelik sizden ileri derecede şikayetçiler. Birinci dereceden tarım arazileri üzerinde faaliyet gösterdiğinizi ve çevre dengesini bozduğunuzu düşünüyorlar. Sizden geçimini sağlayan bin aile nerede yaşıyor?" sorumuz üzerine, "Biz köylüye sağlık ve eğitim desteğinde bulunuyoruz, bu bölgede birinci sınıf tarım arazisi üzerinde bulunan toplam 25 kuruluş var; neden sadece bizimle uğraşılıyor" demekle yetindi.
Kartal: Cargill yolun sonuna geldi
Özbelli'nin açıklamasının ardından fabrika önünde bekleyen örgütler adına konuşan Nilüfer Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Mehmet Kartal, Özbelli'nin başından beri konuyu çarpıtmaya çalıştığını vurguladı; "Cargill yolun sonuna gelmiştir" dedi.
Kartal, Cargill'in faaliyeti lehine kararların "ilk olarak Mesut Yılmaz başbakanlığındaki 55. hükümetle başlayıp, daha sonra Bülent Ecevit, Abdullah Gül ve Recep Tayip Erdoğan başbakanlığındaki hükümetlerin çıkardığı kararlarla" sürdüğünü, şirketin altı kez mahkemelerinde davalık olduğunu anımsattı.
Kartal "Bugün burada tüm meslek odaları, sendikalar, sivil toplum kuruluşları, yurttaşlar kamu yönetimlerinin görevlerini yaparken yanlarında bulunmaya, yargı kararlarının tanıklık etmeye geldik ancak kaymakamlığın bir gün daha ek süre verdiğini öğrendik. Olsun, yarın yine buradayız" dedi.
Kaymakam Çakmak: Yarın kapatacağız
Alkışlı protestoyla fabrika önünden ayrılan grup, kapatmanın idari sorumlusu Orhangazi Kaymakamı Hikmet Çakmak'la görüşmek üzere ilçe merkezine geçti. Grup temsilcilerine ve basına açıklama yapan Çakmak, yarın saat 16:00'da fabrikayı kapatmaya gideceklerini söyleyerek, "bu kapatma kararını ancak yeni bir Danıştay kararı durdurabilir. Bu karar artık idari bir kararla bozulamaz" dedi.
"Mahkeme kararını uygulamamak suçtur. Binanın mühürlenip faaliyetin sürdürülmesi gibi bir şey söz konusu olamaz. Faaliyetin durdurulması işlemi İşyeri Kapatma Kararı Yönetmeliği'nce belirlenmiştir. İşyerinin pencere ve kapıları kapatılarak dışarıyla teması kesilir ve bütün her yer mühürlenir." (RA/TK)