Üç farklı GSM operatörü abonesi, reklamcı Ezgi Yener, üniversite öğrencisi Celil Kaya ve öğrenci Cem Yaka yaşadıkları sürece tepkili.
Yener yasal sınırlandırmanın bu şekilde çözümleneceğini ummadığını vurgularken, Kaya şubede sıkıntı yaşadığını ifade etti. Yaka ise kayıtlı, yasal telefonu olmasına rağmen çok uğraştığını belirtti.
Kaya: İlgili site neden kullanımda değil?
"Telefonumun kayıt dışı olduğuna dair yasal uyarı mesajı aldım. Faturam yoktu. Sorunu güvenli bir şekilde çözmek için mesaj yoluyla otomatik işlem yapmak yerine GSM operatörümün şubesine gittim. Saatlerce sıra bekledim ancak sıra bana geldiğinde bilgisayar sistemi çökmüştü" diyen Kaya ayrıca cihazların IMEI numaralarının (kimlik numarası) sorgulamak için Telekomünikasyon Kurumu'nun ilgili sitesini kullanamamaktan şikayetçi.
"Ertesi gün şubeye tekrar gittim. Tekrar sıra bekledim ve 5 YTL vererek telefonumu kayıt altına aldırdım. Benim gibi sırada bekleyen insanlarla konuşma fırsatı bulduğumda, aralarında faturası olan, ancak telefonu kayıt dışı olan kişilerin olduğunu gözlemledim."
"Uygulamaya güvenmiyorum"
Kaya, "Cep telefonu satan kurumun sahte fatura kesmesi ve faturadaki IMEI numarası ile cihazdaki numaranın tutmaması durumunda satıcının değil de alıcının 5 YTL ödeme zorunluluğu olması, aslında karşı konulması gerekilen bir durum" dedi.
Kaya'ya göre faturalı, legal telefon kullanıcılarına da yasal uyarı mesajı gelmesinin altında sistemin doğru çalışmadığı gerçeği yatıyor. Kaya bu bağlamda Telekomünikasyon Kurumu'nun veri tabanına güvenmediğini belirtti.
"Kayıtlı telefon sahibi çile çekiyor"
Kaya "Uygulama baştan yanlış. Ayrıca nasıl olur da yasal bir telefonun IMEI numarası kayıtlı olmaz çok ilginç. Üretici belli değil mi? Üreticilerden numaraların alınması zor bir şey değil ki; insanlar yasal olarak aldıkları telefonlar için o kadar çile çekiyor" dedi.
Kafalar karışık
Yener ise, "Cep telefonumun garanti belgesi ile birlikte faturası var. İki ayrı GSM aboneliğim mevcut. Ancak birinden yasal uyarı mesajı aldım. Şubeye gittiğimde 5 YTL ödemem gerektiğini öğrendim. Kesinlikle mağdurum" dedi.
"Kayıt dışını 'kayıt dışı' engelleyemezsiniz"
"Kayıt dışı telefonların kayıt altına alınması için hiçbir yasal sorumluluğum yokken ben neden para vermek durumunda kalıyorum, bu da başka bir yasal olmayan durum değil mi?" diyen Yener, ayrıca bu uygulamanın çok zahmet verici olduğunu, daha kolay bir yolunun mümkün olması gerektiğini ifade etti.
Yaka: "Telefonumun yasal olmasına rağmen uğraştım"
"Cep telefonumu 1 ay önce satın aldım. Tabii ki garanti belgesiyle birlikte faturasını da saklıyordum. Ancak ben de cep telefonumun kayıt dışı olduğunu bildiren yasal uyarı mesajı aldım" diye Yaka kızgın:
"Şubeye belgelerimle gittim. Sırada bekledim. Yasal açıdan durum açıklığa kavuştu ve 5 YTL vermedim ancak yok yere, gereksiz bürokratik bir süreç yaşadım."
Bakan Yıldırım: "Amaç telefonları kapatmak değil"
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın açıklamasına göre, "amaç, insanların telefonunu kapatıp onları mağdur etmek değil."
Yıldırım "Bunlara gerek yok. Sadece elindeki cihazla gelen çağrıya cevap vermesi yeterli oluyor. Ama bizim insanımız sağlamcıdır. Gözümle göreyim, anlayayım diyor. Bilişimin farklı bir yanı var, bu sektör birçok şeyi uzaktan halleder. Buna bizim adapte olmamız biraz zaman alacak. Yavaş yavaş Türk toplumu yeniliklere açık olduğu için bunlara uyum sağlayacaktır" dedi.
Yıldırım "kullanıcının üzerindeki şaibeyi kaldırmak için ne yapmak gerekiyorsa yapılacağını" söyledi. (EÖ/TK)