CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaka, kayıt belgesi olmadan faaliyette bulunan 25 bin 771 işletmeye cezai işlem uygulandığını bildirdi.
Bakan, bakanlıklarında görevli 6 bin 796 resmi denetçi olduğunu açıkladı.
Bakanlığa sorular
Cumhuriyet Halk partisi (CHP) vekili ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu üyesi Gürer, Türkiye’deki gıda üretimi ve denetimleriyle ilgili yazılı soru önergesi verdi
Gürer, Türkiye’deki toplam diplomalı gıda mühendisi sayısı, gıda işletme sayısı, denetçi sayısı, denetimlerle görev alan gıda mühendisi sayılarını sordu.
“Merdiven altı” tabir edilen işletmelere verilen cezalar ve ihtiyaç halinde bakanlığın gıda mühendisi tahsis edip etmeyeceği yönündeki sorulara yanıt istedi.
“635 bin 561 adet kayıtlı işletme var”
Bakan Fakıbaba, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıta göre:
* Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda 2 bin 237 gıda mühendisinin görev yapıyor.
* Gıda kontrollerinde çalışan denetim sayısın ise 6 bin 796.
* "Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi" kayıtlarına göre 2017 yılı Ağustos ayı itibariyle 12 bin 16 adet onaylı işletme, 635 bin 561 adet kayıtlı işletme var.
"Bin 271 işletme onaysız"
Yanıtta onay almadan ve kayıt belgesi olmadan üretim yapan işletme ve bunlara uygulanan cezai işlem sayıları şöyle yer aldı:
* 5596 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yapılan denetimlerde;
* Bin 271 işletmenin bakanlıktan onay alması gerektiği halde, onay almadan üretim yaptığı tespit edildi.
* 25 bin 771 işletmenin kayıt belgesi olmadan faaliyette bulunduğu tespit edildi.
* Onay almadan üretim ve kayıt belgesi olmadan faaliyette bulunan toplan27 bin 42 işletmeye 2011 yılından itibaren cezai işlem uygulandı.
Gürer: Denetimler yetersiz
CHP Milletvekili Gürer ise özellikle gıda üretim ve satış yerlerindeki denetimlerin yetersiz olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’de binlerce gıda mühendisinin iş bulamadığı için boş gezdiğini ya da mesleği haricindeki iş kollarında çalışmak zorunda kaldığını söyleyen Gürer, gıda üretimiyle ilgili resmi kayıtlara göre 635 binden fazla işletmenin denetiminin sadece bib bin denetçiyle yapılıyor olmasının düşündürücü olduğunu söyledi.
“Denetim yapanların sadece 2 bin 237’si gıda mühendisi. Özellikle merdiven altları denetim dışı, gıda üretimleri sıkı takibe alınmalı. Nüfusuna göre çoğu il ve ilçede yeterli denetim yapacak kadro yok. Bu bağlamda sistem sorgulanmalı, tamamen bağımsız, uzman kadro ile sürekli denetim uygulaması sağlanmalı.
“Belediyeler ile bakanlık işbirliği geliştirmeli, halkın sağlığı ile ilgili gıda konusu hassasiyetle takip altına alınmalı. Merdiven altı işletmeler önemli ölçüde gelişti. Kontrolün sürekli olması gereken yerlerde dahi takip sorunu var. Sağlığımız için sürekli ve kesintisiz denetime ihtiyaç var.” (BK)