Faili meçhullerin akıbetini öğrenmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), İnsan Hakları Komisyonu bünyesine çalışacak bir "Faili Meçhulleri İnceleme Komisyonu" oluşturdu. Komisyon ilk olarak Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarı döneminde kaybolduğu bilinen Tolga Baykal Ceylan'ın dosyasını ele alacak.
Tolga Ceylan Ağustos 2004'te iki günlük tatil için gittiği Kırklareli İğneada'da şüpheli bir şekilde kaybolmuştu.
Üskül: Seçime kadar mümkün olduğunca çok dosya inceleyeceğiz
İnsan Hakları Komisyonu başkanı Zafer Üskül, Ceylan'ın kaybolmasının ele alınacağını, daha sonra da olanakların imkan vermesi halinde diğer kaybolmaların araştırılacağını, komisyonun seçime kadar mümkün olduğunca çok dosyayı incelemek için elinden geleni yapacağını söyledi ve çalışma yöntemlerini şöyle açıkladı:
"İlk komisyon toplantımızda üyeler çeşitli gazete haberlerini okudular. Sonra nerelerden bilgi alabileceğimiz üzerinde durduk. Dosyalardaki konularla ilgili olarak jandarma, polis, nüfus idaresi gibi yerlerden bilgiler istenecek. Söz konusu soruşturma ve kovuşturmayla ilgili olarak savcılıktan da bilgi alacağız. Tanıklar da dinlenecek. Bu süreçte Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı da çalışmalarımıza destek verecekler. İncelenen konularla ilgili bugüne değin resmi makamların ulaştığı bilgilerin üzerine komisyonumuzun çalışmaları da eklenecek. Sonuçta da zanlı tespit edildiği takdirde adli makamlara suç duyurunda bulunulacak."
Başkanlığını AKP Mersin milletvekili Zafer Üskül'ün yapacağı komisyonda, AKP Çorum milletvekili Murat Yıldırım, AKP İzmir milletvekili Erdal Kalkan, CHP İstanbul milletvekili Çetin Soysal ve MHP İzmir milletvekili Şenol Bal görev yapacaklar.
İHD ve bazı CHP ve BDP üyelerinden komisyona tepki
Kayıplar için kurulan komisyonun sadece vekillerden oluşmasına İHD tepki gösterdi. İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Leman Yurtsever "Biz böyle bir komisyon istemedik. Bizim talebimiz bağımsız bilim insanları, aydınlar, doktorlar ve uzman kişilerden oluşan bir komisyon oluşturulmasıydı" dedi.
CHP'li Ahmet Ersin ise alt komisyon kurulmasına, "Başbakan 'şak' diye talimat veriyor, bunlar 'tak' diye uyguluyor. Komisyon, Başbakan'ın tak şak komisyonudur" eleştirisi getirdi. Ersin daha önce kendilerinin bu doğrultudaki önerilerinin dikkate alınmadığını da söyledi.
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan Başbakan Erdoğan'ın Cumartesi Anneleri'yle görüşmesinin ardından İnsan Hakları Komisyonu'nun kayıplarla ilgili alt komisyon kurması ve gözaltındaki kayıp ve faili meçhullerin alt komisyona sığdırılmasına tepki gösterdi; "Siz bu faili meçhulleri, kayıpları alt komisyona nasıl sığdırırsınız. Sürekli komisyon kurulsun dedik. Gelin tarihle hakikatlerle yüzleşelim" dedi.
Üskül, altkomisyonun başbakanın isteği üzerine kurulduğu eleştirisinin haklı olmadığını ifade etti ve şöyle dedi:
"AKP ve CHP'li milletvekillerinin verdikleri önergeler Meclis'in yoğunluğu nedeniyle değerlendirilemedi. Yoğunluk nedeniyle Meclis Araştırma Komisyonu kurulamadığı için, insan hakları komisyonunun alt komisyon kurarak bu konunun üzerinde çalışma yapması kaçınılmaz oldu. Bunun sadece Sayın Başbakan'ın isteği üzerine konu gündeme gelmiş gibi düşünülmesi doğru olmaz.". (EG/EÖ)