Diyarbakır Valiliği, kayıp yakınlarının Koşuyolu Parkı’nda gerçekleştirmek istediği oturma eylemini “kamu güvenliği” gerekçesiyle yasakladı. Yasak kararı ile birlikte polis parkı boşaltı.
Kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, 31 Ocak 2009'da İstanbul, Galatasaray Meydanı'nda yeniden oturmaya başlamalarının ardından Diyarbakır Koşuyolu Parkı'nda da her cumartesi, saat 12.00'de de eylem yapılmaya başlanmıştı. Diyarbakır’da bu hafta 499. kez toplanılacaktı. Son üç yıldaki sokağa çıkma yasakları nedeniyle, eylemler zaman zaman İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesinde gerçekleştirilmişti.
TIKLAYIN - Altı Kentin "Cumartesi"lerinden Galatasaray'a Mesajlar
Gerekçe: İHD ile “irtibatının bulunması”
Diyarbakır’da kayıp yakınları ve hak savunucuları, bugün kentin merkez Bağlar ilçesinde yer alan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde oturma eylemi düzenlemek istedi.
Ancak Diyarbakır Valiliği eyleme yasak getirdi.
Mezopotamya Ajansının haberine göre, Valiliğin yasaklama kararında, 5442 sayılı İl idaresi Kanunu’nun 11/a maddesine atıf yapıldı: “Vali, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır.”
Kararda ayrıca, 25 Temmuz’da yapılan kanun değişikliği de yer aldı: “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Valilinin ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için Vali gereken karar ve tedbirleri alır.”
Valiliğin yasak kararında, gerekçe de şöyle açıklandı:
“Bu hükümler doğrultusunda, Valilik Makamının 31.08.2018 tarih ve 2018/2534 sayılı OLUR'u ile 31.08.2018 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar il merkezimiz ve dış ilçeler dahil olmak üzere, tüm il sınırları içerisinde (coğrafi alan), İHD (İnsan Hakları Derneği) Diyarbakır Şubesi Organizesinde veya bu dernek ile irtibatı yada iltisakı bulunan şahıslar tarafından veya her türlü Siyasi Parti, Sendikalar ve STK'lar tarafından herhangi bir gün ve saatte açık alanlarda gerçekleştirilebilecek ‘Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın’ etkinliği ve aynı konunun devamı niteliğindeki diğer basın açıklaması, oturma eylemi, toplantı vb. her türlü eylem ve etkinliğin yasaklanması, tarafına yapılan tebligata müteakip; söz konusu etkinliğe gelme planı yapan şahıs/şahıslar ile görüşülerek bahse konu etkinliğin ve aynı konunun devamı niteliğindeki diğer basın açıklaması, oturma eylemi, toplantı vb. her türlü eylem ve etkinliğin Valilik Makamınca yasaklandığı ve yapılmasına müsaade edilmeyeceğinin bildirilmesi ve bilinmesi hususu ile birlikte düzenlenmek istenen etkinliğin iptal edilmesini, etkinliğin yapıldığı taktirde ilgili/ilgililer hakkında gerekli adli ve idari işlemlerin yapılacağı…”
Valiliğin yasak kararı ile birlikte kayıp yakınlarının eyleminin yapılacağı Koşuyolu Parkı’nın çevresi polisler ve zırhlı araçlarla ablukaya aldı. Parkta bulunan yurttaşlar dışarı çıkarıldı.
Batman’da da yasak
Diyarbakır’ın ardından kayıp yakınlarının Batman’daki oturma eylemi de Valilik tarafından yasaklandı.
Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi'nin, Gülistan Caddesi'nde düzenlemek istediği 405. "kayıplar bulunsun failler yargılansın" eylemi valilik tarafından “güvenlik” gerekçesiyle yasaklandı.
İnsan hakları aktivistleri ve kayıp yakınları, açıklamalarını, Turgut Özal Bulvarı üzerinde yer alan İHD Batman Şubesi binasında gerçekleştirdi.
1995'ten beri Galatasaray meydanında mücadeleHakikat Adalet Hafıza Merkezinin verilerine göre, zorla kaybedildiği tespit edilen toplam 1352 kişi var. Bir grup kayıp yakını ve hak savunucusu “kayıplar son bulsun, akıbetleri açıklansın, sorumlular yargılansın” talebiyle 27 Mayıs 1995 cumartesi günü saat 12.00’de İstanbul, İstiklal Caddesi Galatasaray meydanında oturdu. Arada polis müdahaleleri olsa da 169 hafta kesintisiz Galatasaray Lisesi’nin önünde oturuldu. 170. haftada, 15 Ağustos 1998'de başlayan güvenlik güçlerinin saldırısı, 7 ay sürdü . Her cumartesi, yani tam 31 kez, gözaltılar yaşandı. Cumartesi Anneleri/İnsanları 13 Mart 1999'da güvenlik güçlerinin saldırıları nedeniyle belirsiz bir süre Galatasaray oturmalarına ara verdiklerini açıkladılar. Yedi aylık sürede toplam 431 kişi, birkaç saatten beş güne kadar varan sürelerde gözaltında tutuldu, dövüldü, tartaklandı, yerlerde sürüklendi, hakarete uğradı. Bu insanların hep birlikte gözaltında kaldığı süre 932 gün oldu. Toplam 84 günlük iş göremez raporu alındı. Bununla da kalmayıp haklarında, "polise mukavemet"ten, "toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına" muhalefetten davalar açıldı. Hatta, okuma yazma bilmeyen kadınlar gözaltı hücreleri duvarlarına yazı yazmaktan yargılandı. 13 Mart 1999'da süresiz ara verilen Galatasaray oturmaları 31 Ocak 2009’da yeniden başladı. |
(AS)