Kayıp yakınları kaybedilen ve öldürülen sevdiklerinin akıbetinin ortaya çıkarılması, sorumluların yargılanması için milletvekilleriyle görüşmek üzere İstanbul'dan yola çıktı.
Bugün Galatasaray'daki basın açıklamasının ardından yola çıkan grup Kocaeli, Bursa, Eskişehir'den geçerek 19 Haziran'da Ankara'da olacak. Burada birçok ilden gelen kayıp yakınları ve hak savunucuları İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi'ndeki iki günlük forumun ardından 21-22 Haziran'da parlamentoya gidecek.
bianet'in edindiği bilgilere göre, kayıp yakınlarının Barış ve Demokrasi Partisi'yle (BDP) ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Milletvekili Zafer Üskül'le randevuları kesinleşmiş durumda. Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubuyla görüşme için iletişim sürüyor.
"Kayıplar Sözleşmesi'ni imzalayın"
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nİn bianet'e verdiği bilgiye göre, kayıp yakınları milletvekillerinden öncelikle Kayıplar Sözleşmesi'nin imzalanıp onaylanmasını isteyecek. Zorla kaybetmeleri yasaklayan bu sözleşme hükümetlere kayıpların akıbetini ortaya çıkarma ve zararın tazmini yükümlülüğünü de getiriyor. Türkiye 83 ülkenin imzaladığı bu sözleşmeyi hâlâ gündemine almış değil.
Yurtsever kayıplara ait olduğu düşünülen kalıntılardan kimliklerin saptanmasını, ailelere bilgi verilmesini, kayıplar ve faili meçhullerle ilgili buluntuların olduğu düşünülen yerlerin koruma altına alınıp delillerin korunmasını da parlamenterlerden isteyeceklerini dile getirdi.
Aydınlardan ve sivil toplumdan destek
"Bizler hiçbir zaman öç peşinde olmadık. Sadece evrensel hukuka uygun adalet aradık. Bizi görmeyen, taleplerimize sessiz kalan yönetenlere sesimizi duyurmaya gidiyoruz" diyen kayıp yakınlarına birçok meslek örgütü, sendika ve siyasi örgüt temsilcisinin yanı sıra, sanatçı, yazar ve aktivistler de meydana gelerek destek verdi.
Dansçı Zeynep Tanbay "Ben kayıp yakını değilim. Ama buradayım. Bu sorun hepimizin utancı, mücadele hepimizin mücadelesi. TBMM bu taleplere ciddi yanıt vermek zorunda. Yoksa Cumartesi İnsanları'nın mücadelesi dünya kamuoyunun gündeminde olacak. Bu meydan utanç meydanı olacak" diye konuştu.
Oyuncu Nur Sürer de "Burası zaten 15 yıldır utanç meydanı. Çocuklarının ölülerini bulamadan ölüp giden anne babalar oldu; onlara rahmet diliyorum. İsrail'in saldırdığı Gazze'ye yardım gemilerindekilerle dayanışma gösterenler buradakilere göstermedi. Bu kadar iki yüzlü bir ülkedeyiz" dedi.
Yakınlarını siyasi cinayetlerde kaybedenlerin oluşturduğu Toplumsal Bellek Platformu'ndan, Ümit Kaftancıoğlu'nun kızı Canan Kaftancıoğlu da "Bu yürüyüşten somut sonuçlar alacağınıza inanıyorum" diye konuştu.
Devrimci Sosyalist İşçi Partisi'nden (DSİP) Şenol Karakaş "Kayıp yakınlarının mücadelesi halkların kardeşliği için çok önemli. Anaların öfkesi katilleri boğacak. Tüm ezilenlere moral oluyorsunuz"; Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nden (ESP) Figen Yüksekdağ "Bu yürüyüşün adalet mücadelesinde yeni yollar açacağını umuyorum"; Barış ve Demokrasi Partisi'nden (BDP) Dursun Yıldız "Gerçek özgürlüğü, eşitliği, adaleti savunan insanların çoğalmasıyla toplum, devlet demokratikleşecek. Kirli savaşlar son bulacak" dedi.
İHD'den Abdülbaki Boğa "İnsanlarımızı kaybettiler. Yapanların 'Biz yaptık' demesi, faillerin ortaya çıkması, adil yargılama için yürüyoruz"; GÖÇDER'den Abdülhalim Gümüş "Milletvekilleri duyarlılık göstermeleri gerekirken hâlâ savaşta ısrar ediyor"; DİSK'e bağlı BANKSEN'den Önder Atay "12 Eylül'ün aramızdan aldıklarını geri alıncaya kadar mücadeleye devam. Yol boyunca DİSK sendikaları yanınızda olacak" diye konuştu.
Yürüyüş boyunca "Kaybedenler kaybedecek", "Kayıplar bulunsun, hesap sorulsun", "Kayıpların adresi JİTEM'in merkezi" sloganları atan gruba destek verenler arasında, Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, sinema ve televizyon emekçilerinin sendikası SİNE-SEN, emekli sendikası EMEKLİ-SEN'in üyeleri, Barış Anneleri, kayıp yakınlarının derneği YAKAY-DER, yazar Erdoğan Aydın, Toplumsal Bellek Platformu'ndan Cüneyt Cebenoyan, Kürsel Barış ve Adalet Koalisyonu'ndan (Küresel BAK) Yıldız Önen, Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları'ndan Mehmet Atak da vardı. (TK)