Cumartesi Anneleri/İnsanları 431. Kez Galatasaray meydanındaydı.
12 Eylül 1994’te Ankarada kaybettiği kardeşi Kenan Bilgin ve tüm kayıplar için konuşan İrfan Bilgin 17 yıl önce canlı bulunmasını istedikleri yakınlarının artık bir mezarları olsun diye kemiklerini istediklerini söyledi.
“Bu çağrı demokratik bir ülkede içler acısı bir yakarıştır. Hiçbir iktidar bunu gerçekleştiremedi, Erdoğan da dahil. Bu resimler bizim onurumuzdur, şerefimizdir. Çağrılarımız inatla, isyanla devam edecek.”
21 Mart 1995’te gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın abisi Ali Ocak, AKP ‘nin girişimdeki barış görüşmelerinin göstermelik olduğunu ve barış sürecinin suçluları affeden bir süreç olmaması gerektiğini söyledi.
Bir elinde karanfil ve diğer elinde de 14 Mayıs 1995’te Mardin’in Mazıdağı İlçesindeki Yücebağ köyündeki evinden koyunları otlatmak için çıktıktan sonra bir daha haber alınamayan 18 yaşındaki Menduh Demir’in fotoğrafı olan İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Ümit Efe basın açıklamasını okudu.
Ülkenin en uzun erimli sivil itaatsizlik eylemini gerçekleştirdiklerini belirten Efe, konuşmasına Ankara’da polis tarafından öldürülen Ethem Sarısülük ve dün Lice’de karakol yapımını barışçıl protesto eden halkın üzerine ateş açıldığı için hayatını kaybeden 18 yaşındaki Medeni Yıldırım’ı hatırlatarak devam etti.
“18 yaşındaki Menduh Demir’in evinden çıkmasından bir süre sonra civarda büyük bir askeri operasyon başlatılmıştı. Bir süre sonra oğlundan haber alamayan baba Mehmet Demir’i Kızıltepe Cumhuriyet Savcılığı çağırdı ve parçalanmış bir ceset fotografı göstererek oğlunu teşhis etmesi istendi.”
“Teşhiste bulunamayan babaya resmi tutanaklarda operasyonda iki örgüt militanının o çevrede öldüğünün ve birinin adının da Menduh Demir olduğunun yazıldığı söylenerek Menduh’un nüfus cüzdani babasına teslim edildi ama mezar yeri açıklanmadı.”
“Tutanakta adı geçen diğer kişi olan PKK’li Şehmuz Kaban’ın, konuşmadığı için olay yerine götürülüp infaz edildiği duyumları alınmıştı. Olaydan iki ay sonra görgü tanıkları Menduh’un bir kişi ile birlikte kimsesizler mezarlığına gömüldüğünü bilgisini verdi ve aile 18 yıl boyunca bu mezarı ziyaret etti.”
“2013’te Savcılığa yaptıkları başvurunun ardından mezarın açılmasıyla içindiklerin Demir ve Kaban oldukları kesinleşti. Başlatılan soruşma kapsamında iki köy korucusu da Demir’in infaz edildiğini gördüklerine dair Savcılığa ifade verdiler.”
Efe, Menduh Demir ve Şehmuz Kaban’ın öldürülmesindeki sorumlulukları nedeniyle yetkililerin yargılanmasını istediklerini söyledi. (GD/AS)