"Bu güne kadar darbecileri yargı önüne çıkaramadım. 12 Eylül'de referandumdan 'evet' çıkarsa, Kenan Evren'i ve darbecileri yargı önüne çıkaracağıma inanıyorum."
12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı için meslekten ihraç edilen Sacit Kayasu, darbenin zamanaşımına uğramadığını savundu.
Kayasu, Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (EDP) düzenlediği "Bugün evet, yarın yeni anayasa" konulu panelde yaptığı konuşmada, referandum günü üzerinden tam 30 yıl geçmiş olacak 12 Eylül darbesinin, hukuken zaman aşımına girip girmeyeceği yönündeki tartışmalara değindi.
"Darbeye teşebbüse dava açmanın önünde engel yoktu"
"Ben 12 Eylül ile hesaplaşmamı, bir vatandaş olarak, 1979'da başlattım; o zaman verdiğim dilekçem reddedildi" diyen Kayasu, savcılık görevindeyken Evren hakkında hazırladığı iddianameyle ilgili şunları söyledi:
"Evren hakkında vatandaş ve savcı sıfatıyla verdiğim dilekçelerin ve hazırladığım iddianamenin, Anayasa'nın geçici 15. maddesi nedeniyle reddedilmesini normal karşılayabilirsiniz. Ama ben sadece darbeyi değil, darbe öncesini de suça dahil etmiştim. Darbenin yargılanması Anayasa ile engelleniyorsa, darbeye teşebbüsten yargılansın dedim. Çünkü darbeye teşebbüs de darbeyi gerçekleştirmek de suçtur."
"Zamanaşımı işlemez"
1980'de yapılan darbenin 30 yıllık zamanaşımına uğramadığını savunan Kayasu, bu iddiasını şöyle gerekçelendirdi:
"Ben zamanaşımı süresi dolmamıştır, diyorum. Çünkü 1980 ila genel seçimlerin yapıldığı 1983 arasında fiili engel vardır. Ülke silahla yönetiliyordu, kimse bu dönemde darbeden şikayetçi olamazdı. Fiili ve hukuki engelin olduğu yerde zaman aşımı işlemez."
"15. madde kalkarsa dava açacağım"
Kayasu, geçici 15. madde kalkarsa darbecilere karşı dava açacağını belirterek, "Bu güne kadar darbecileri yargı önüne çıkaramadım. Ama 13 Eylül sabahından itibaren bu kez avukat olarak onları yargı önüne çıkaracağıma inanıyorum. Darbecileri, işkencecilerini dava etmek isteyen herkese kapım açık" diye sözlerini noktaladı.
Kayasu Adana Cumhuriyet Savcılığı görevindeyken, 28 Mart 2000'de, darbe yaparak anayasal suç işlediği için Evren'in yargılanması istemiyle iddianame hazırladı.
Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Kayasu'ya, 30 Mart 2000'de, kınama cezası verdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de, 11 Aralık 2002'de, Kayasu'yu "görevi kötüye kullanmak" ve "askeri kuvvetleri tahkir ve tezyif" iddialarıyla, daha sonra 988 milyon Türk lirası (988 lira) para cezasına çevirdiği bir yıl hapse mahkum etti.
Kayasu'nun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdığı dava sonunda Türkiye, "müracaat hakkını tanımamak" ve "hürriyeti engellemek" gerekçeleriyle 41 bin avrı tazminat ödemeye mahkûm edildi. (SP)