Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’ye, iş insanı ve hak savunucusu Osman Kavala’yı cezaevinden derhal serbest bırakma çağrısında bulunan kararını yayımlandığını hatırlatan Af Örgütü, “Osman Kavala’nın serbest bırakılması talebi gittikçe güçleniyor” diye seslendi.
TIKLAYIN - "AİHM'in Osman Kavala'yı tahliye kararı uygulansın"
"Talep hem Türkiye'de hem dünyada güçlendi"
Uluslararası Af Örgütü adına yapılan açıklamada Af Örgütü Türkiye Kampanyacısı Milena Buyum şunları söyledi:
“Osman Kavala yaklaşık üç yıldır mantıksız suçlamalarla cezaevinde tutuluyor. Üç yılın ardından Kavala’nın serbest bırakılması talebi hem Türkiye’de hem de dünyada daha da güçlendi.
“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki kararının üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen Kavala’nın halen hukuka aykırı bir şekilde cezaevinde tutulmasının ciddiyetini hafife almak mümkün değil. AİHM’in bağlayıcı kararına uymak için Türkiye’nin vermesi gereken tek bir karar var: Osman Kavala’yı derhal serbest bırakmak ve hakkındaki ceza yargılamasına son vermek.
“Aksi yöndeki her karar, Osman Kavala’nın insan haklarını daha fazla ihlal edecek ve Türkiye’nin hasarlı adalet sisteminde bir diğer utanç verici leke olacaktır.
“Avrupa Konseyi bu kararı alarak ve Türkiye’den, yargıyı müdahalelere karşı güçlendirmesini ve yargı bağımsızlığını sağlamasını isteyerek, muhalefeti susturmayı amaçlayan aynı uygulamaların mağduru olan diğer muhalif seslere ve insan hakları savunucularına çok önemli bir destek mesajı iletmektedir.”
Arka Plan
Af Örgütü'nün açıklamasında arka plan bilgisine de yer verildi:
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmasını gözlemlemekle görevli olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM’in Kavala hakkındaki kararını ilk kez tutuklu yargılanan Osman Kavala cezaevinde 34. ayı geride bırakırken değerlendirdi. Strasburg Mahkemesi, Aralık ayında Osman Kavala’nın uzun süreli tutukluluğunun “Kavala’yı susmaya zorlama amacı taşıdığına” ve “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğine” hükmetmişti.
Türkiye’de, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç ve Eski Direktörü İdil Eser’in de aralarında bulunduğu insan hakları savunucularına yönelik son zamanlarla verilen haksız mahkumiyet kararları, sivil toplumu işlemez hale getirme ve insan hakları çalışmalarından caydırma girişimlerinin en son örnekleri.
Osman Kavala hakkında 1957'de Paris'te doğdu. Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu. 1982'den sonra Kavala Grubu'nda yönetici olarak çalıştı. Murat Belge'yle birlikte Türkiye'nin önde gelen yayınevlerinden İletişim Yayınları'nın kuruluşunda yer aldı. Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center For Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. TESEV Yönetim Kurulu üyesi, Açık Toplum Enstitüsü'nde Danışma Kurulu üyesi, Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi, Tarih Vakfı ve Diyarbakır Kültürevi'nin destekçisi. |
(EMK)
*Fotoğraf: osmankavala.org