Van'da yaşanan ve 600'e yakın insanın öldüğü, 2 binden fazla kişinin yaralandığı depremin ardından, Anadolu Kültür'den Osman Kavala da bölgeye gitti.
Van merkezin yanı sıra depremin merkez üssü olan Erciş'e ve çevre köylere de giden Kavala, bianet'e yaptığı açıklamada koşullarda ilk güne oranla düzelme olduğunu ancak insanların hala en büyük sıkıntısının barınma olduğunu söyledi.
"Konteynır ve prefabrik lazım"
Henüz çadır dahi ulaşmayan birkaç köy olduğunu söyleyen Kavala, dün (27 Ekim) gittiği bir köyde de "Mevlana Evi" olarak adlandırılan 6 metrekarelik kulübelerden verildiğini söyledi. Bu evlerin bir kısmının Kızılay yetkilileri tarafından kurulduğunu, bir kısmının ise köylülerin kurması için bırakıldığını söyleyen Kavala, bunlardan bazılarının köylüler tarafından kurulamadığını ve zarar gördüğünü ifade etti.
Çadırların, diğer ihtiyaç malzemeleri gibi gelişigüzel dağıtıldığını gözlemleyen Kavala, Erciş'te 10 bin çadır dağıtıldığının söylendiğini, ancak kendisi Erciş'e gittiğinde 10 bin çadır göremediğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
* Çadır dışındaki malzemelere fazla ihtiyaç gözlemlenmiyor. Ancak barınma hala ciddi sorun. Depremden sonra dört, beş gün soğukta, açıkta kalan insanlar oldu.
* Şu an her ne kadar yeterli gibi görünse de, yakın zamanda içme suyu sorun haline gelecektir. Ayrıca insanların yıkanma ihtiyacı doğacağından temiz su ihtiyacı da olacak. Havaların çok soğuk olduğu da göz önüne alınırsa yetkililerin daha fazla çaba sarf etmesi gerekecek.
* Görüştüğümüz yetkililer, kış koşulları da gözönüne alındığında, bundan sonra konteynır ve prefabrik evlere ihtiyaç duyduklarını söyledi.
* Ayrıca özellikle kadın ve çocuklar için psiko-sosyal projeler üretilmesi gerekiyor. Van ve çevresindeki sivil toplum kuruluşlarının önümüzdeki dönemde bu sıkıntılarla ilgileneceğini düşünüyorum.
Uzlaşma toplantısı
Van'da kurulan kriz masalarına giden, bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra Belediye Başkanı ve Vali ile de görüşen Kavala, bu görüşmeler sonrasında Valilik ile Van Belediyesi arasında bir kopukluk olduğunu gözlemlediğini söyledi.
Belediye Başkanı'nın karar alma mekanizmalarına katılmasının engellendiğini ifade ettiğini, Vali'nin ise Belediye'nin çalışmalara yeteri kadar katılmadığından şikayetçi olduğuna dikkat çeken Kavala, bu sabah (28 Ekim) bölgede bulunan bakanlar ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekillerinin kahvaltıda kısa bir toplantı yaptıklarını ve bu toplantı sonunda Belediye ile Valilik arasındaki kopukluğun giderilmesini umduğunu söyledi. (EKN)
*Fotoğraflar: Çiğdem Mater