"Kadınlarına şiddet uygulayan erkeklerin hepsi kötü değil belki. Bazıları bizim arkadaşlarımız, komşularımız. Ama iki sorunları var. Kadınları kontrol etmeyi hak olarak görüyorlar. Erkeklikleri konusunda kendilerine güvenemiyor, bunu ispat etmek için şiddet kullanıyorlar."
Hürriyet gazetesinin "Aile İçi Son Konferansı"nda Kanadalı yazar Michael Kaufman, kadına yönelik şiddete son verebilmek için cinsiyet eşitliği olan toplumlar yaratmak gerektiğini söyledi.
Kadınlara yönelik şiddeti durdurmak için erkekler tarafından oluşturulan uluslararası bir organizasyon olan Beyaz Kurdele'nin kurucularından Kaufman, kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesinde erkeklerin sorumluluğuna dikkat çekti.
Kaufman, dünyanın farklı kültür düzeyindeki kentlerinde kadınlara yakınlarındaki erkeklerin fiziksel, psikolojik, cinsel, sosyolojik, ekonomik şiddet uyguladığını söyledi.
"Fiziksel yara kapansa da duygusal yara iyileşmiyor"
Kaufman, fiziksel şiddet daha görünür olsa da psikolojik şiddetin kadınlar üzerindeki etkisinin daha kalıcı olduğunu vurguladı, şiddetin çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çekti:
"Fiziksel yaralar kapansa da duygusal olanlar iyileşmiyor. Özgüven kaybı, evinizde bile sürekli korkmak, varlığınızın önemli olmadığı düşüncesine kapılmamız, kimsenin sizi umursamadığını düşünmeniz... Araştırmalar, şiddete tanıklık eden çocuğun, şiddete maruz kalan kişiyle aynı duyguyu yaşadığını gösteriyor. Uç vakalarda küçük yaşlardaki çocuklarda beyin gelişimi etkileniyor."
"Şiddet yalnızca kadınların sorunu değil"
Şiddetin kadınların yanı sıra erkeklerin de meselesi olduğunu vurgulayan Kaufman, eşlerine vurmayan, cinsel tacizde bulunmayan, cinayet işlemeyen ancak şiddete sessiz kalan erkeklerin kadına yönelik şiddetin sürmesinden sorumlu olduğunu söyledi.
"Erkeklerin büyük kısmı eşlerine vurmuyor, cinsel tacizde bulunmuyor, cinayet işlemiyorlar. Ama erkekler susturulursa şiddetin sürdürülmesine zemin hazırlamış oluruz. Erkeklerin şiddete karşı olduklarını dillendirmeleri çok önemli. Bu sayede diğer erkeklere, kadınları kontrol etmeye hakları olmadığını söyleyebilirler. Kadın ve erkekler birlikte çok daha iyi bir dünya inşa edebiliriz."
"Oğlan çocuklarına ayrıcalık tanımamalı"
Çocukların yetişkin birer kadın ve erkek olduklarında nasıl davranmaları gerektiğini küçük yaşlardan itibaren içselleştirilmiş davranışları tekrarlayarak öğrendiklerini söyleyen Kaufman, atölye çalışmasında "Gerçek bir erkek nasıl sigara içer?" konulu bir sunum yaptı.
"Şiddete dolaylı yoldan izin veriyoruz. Oğlan çocuklarını farklı yetiştiriyoruz. Oğlan çocuklarına ayrıcalık tanımamalı ve duygularını açıklamanın kötü bir şey olmadığını göstermeliyiz.
Ataerkil iktidarların yönettiği toplumlarda kadına yönelik şiddet daha çok gözlemleniyor. Erkekler şiddeti güçlerini pekiştirme aracı olarak görürken yemek geç geldi, ütünün gömleği kötü gibi sebepler de hep şiddetin mazereti oluyor. Şiddete son verebilmek için cinsiyet eşitliği olan toplumlar yaratmak zorundayız." (EK/BB)