Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Yükseköğretim Kurumu'nun (YÖK) meslek liseleri öğrencilerine yönelik katsayı farkının ortadan kaldırılmasını, bu liselerden mezun olanların alanları dışında tercih yapmasının önünü açan uygulamasını eleştiriyor.
TÜSİAD sitesinden duyurduğu açıklamasında meslek liselerinin kalitelerinin iyileştirilmesi ve iş gücü piyasasına uygun yapılandırılmasını talep ediyor.
"Meslek liseleri yapılandırılmalı"
"Türkiye'de sanayi ve hizmet sektörleri, yüksek nitelikli ara kademe insan gücüne ihtiyaç duyuyor" denilen açıklamada son yıllarda mesleki ve teknik eğitim sisteminde modüler sisteme geçiş gibi olumlu adımlar atıldığı ve bu konuda farkındalık geliştiği, ayrıca meslek liselerinde öğrenci sayısının arttığı dile getiriliyor.
"Ancak söz konusu okullarda müfredatla ilgili yapısal sorunların çözüldüğünü ve sanayinin beklentilerini karşıladığını söylemek güç."
Diğer yandan da TÜSİAD katsayı farkının kaldırılmamasını ve klasik liselerden daha maliyetli olduğunu öne sürdüğü mesleki ve teknik okullarda okuyan öğrencilerin üniversitede öncelikle kendi alanlarına yönlendirilmeleri gerektiğini savunuyor.
TÜSİAD'a göre bu yapılanma Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve sivil toplum örgütleri de dahil eğitim camiasının katkılarıyla oluşturulmalı.
Katsayı uygulamasının imam hatip liseleriyle ilgili de tartışma başlattığını ve hatta meslek liseleri tartışmasını gölgede bıraktığını söyleyen TÜSİAD imam hatip liselerinin sayısının indirilmesi, az sayıda okulun gerekli din görevlisi istihdamını karşılayacağını ve geriye kalan imam hatip liselerinin de genel liselere çevrilmesini öneriyor.
"Mesleki eğitimin en önemli paydası, mezunları istihdam edecek olan iş dünyası. Bu bağlamda TÜSİAD, MEB'i AB tarafından desteklenen 'Mesleki Eğitimin Güçlendirilmesi Projesinin (MEGEP)' paydaları arasında yer aldı" diyen iş çevresi derneği nitelikli insan gücü için mesleki ve teknik eğitim reformunun hayata geçirilmesini istiyor.
MÜSİAD: YÖK 10 yıllık hatadan döndü
Ancak Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), TÜSİAD ile aynı fikirde değil ve YÖK'ün katsayı farkını kaldıran uygulamasını "sevindirici bir gelişme" olarak yorumluyor.
Üniversiteye girişte 10 yıldan bu yana süregelen, eşit şartlarda eğitim ve insan hakları ilkelerini ihlal eden bir uygulamanın söz konusu olduğunu ifade eden MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, YÖK Genel Kurul Toplantısı'nda alınan ''tek katsayı'' uygulaması kararıyla bu haksızlığın giderildiğini söyledi.
"Kararla birlikte, Türkiye'de mesleki eğitime verilen önemin artacağı ve büyük bir yapısal dönüşüm içinde olan sanayinin nitelikli işgücü bulma noktasında çektiği sıkıntıların ortadan kalkacağı düşüncesindeyiz." (EZÖ)