Fotoğraf: Peru'nun yoksul kentlerinde süregiden gösteriler/Eduzim News
Peru'da siyasal kriz ikinci haftaya girerken hükümetin eski Cumhurbaşkanı Castillo'nun görevden alınmasına karşı patlak veren öfke dalgasını ve isyanları şidetle bastırmaya yönelişi, yarısı18 yaşından küçük 7 gencin ölümüme yol açınca Katolik Kilsesi sesini yükseltti.
Vatican News'un haberine göre Salı günü ortak bir açıklama yayınlayan Peru'nun Katolik Piskoposları, hükümeti durumu barışçıl bir biçimde ele almaya ve asla şiddete başvurmamaya çağırdı.
Perunun orta ve güney eyaletlerinde otoyolları kesen ve işyerlerini ve okulları tatil eden halk, Kongre'nin dağıtılması ve erken seçimlere gidilerek bir Kurucu Meclis oluşturulması talebiyle gösteriler yapıyor.
TIKLAYIN-Lima ve eyaletlerde "Yeni bir cumhuriyet için demokratik isyan heyecanı"
Ölüm haberleri Pazartesi günü, gösterilerin yoğunlaştığı illere ve eyaletlere gönderilen takviye polis birliklerinin indikleri havalimanlarının halk tarafından kuşatılmasıyla birlikte, güvenlik güçlerinin toplulukları ateşli silahlar ve gaz bombalarıyla hedef almasından sonra gelmeye başladı.
TIKLAYIN-Peru'da protestolar: Ölü sayısı 7'ye yükseldi
Peru başpiskoposluğunun önde gelen temsilcileri yaz aylarında toplanan Plenum'da
Perulu Piskoposlar, açıklamalarında kolluk güçlerinin, özellikle Peru Ulusal Polisi'nin, "halkın bütünlüğünü koruyarak yasalar çerçevesinde hareket etmelerini" istediler.
Siyasetçilere de seslenen Piskoposlar, herkesin kurumlara saygı, demokratik düzen, adil yargı ve tüm Perulular, özellikle de en korumasız olanların ortak yararını gözetmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulundular.
Piskoposlar, "Ülkemizde kötü yönetişim lüksünü göze alamayız" dediler.
"Şiddet çözüm değil"
Peru'da huzursuzluk her geçen gün daha da derinleşirken Piskoposlar "sevgili ülkemizin endişe, korku ve belirsizlik içinde devam etmemesi gerektiğini" ve "güçsüz demokrasimizi savunmak, halkımızın kardeşliğini korumak için" öfkeyi yatıştırmak ve "samimi diyalog" gerekliliğini vurguladılar.
"Şiddet, krizin ya da farklılıkların çözümü değil. Artık şiddet yok, ölüm yok," diyen Piskoposlar, önceliğin Peru olması gerektiğini vurguladı.
Arka plan
Peru'da geçtiğimiz Pazartesi kendisini üçüncü kez azletme girişimi öncesinde Kongre'yi fesh ettiğini duyuran, sokağa çıkma yasağı ilan eden ve bir olağanüstü hal hükümeti kurarak, kurucu meclis seçimleri ve yeni anayasa çağrısında bulunan Peru Devlet Başkanı Pedro Castillo, silahlı kuvvetlerin, yargının, medyanın ve kendi partisinin desteğinden yoksun kalınca, bir kaç saat içinde dağıttığını ilan ettiği Kongre tarafından azledilmiş ve gözaltına alınmıştı.
Castillo halen "Özel Kuvvetler Karargahı"ndaki 7 günlük ön gözaltı süresini doldurmak üzere, mahkeme gün içinde Castillo'nun serbest bırakılıp bırakılmayacağına karar verecek. Ancak Cumhuriyet Savcısı, Castillo'ya yönelik olarak "komplo ve isyan" suçlarından yargılanması hedefiyle kovuşturma sürdürüyor.
Castillo'nun gözaltına alınmasının ardından bir araya gelen Kongre, Başkanın yasama organını fesih ilanını kaldırarak, kendisini 101 lehte, 6 aleyhte ve 10 çekimser oyla ve "ahlaki yetersizlik" gerekçesiyle görevden aldı. Yerine, Castillo'yu tanımadığını ilan eden eski Peru Devlet Başkan Yardımcısı Dina Boluarte'yi Başkanlığa getirdi.
Boluarte, protestoların büyümesi üzerine Pazar günü gösterilerin sürdüğü kentlerde olağanüstü hal ilan etti.
(AEK)