Suruç İçin Adalet Platformu, Urfa’nın Suruç ilçesinde 33 kişinin hayatını kaybettiği, 100’den fazla kişinin yaralandığı Suruç Katliamı’nın dördüncü yıl dönümünde bir açıklama yayımladı.
Açıklamada “Suruç'ta ve tüm katliamlarda adalet sağlanana kadar, en küçük sorumluluğu dahi olan kim varsa yargılanana kadar katillerin peşini bırakmayacağız. Tüm yasaklamalar ve engellemelere rağmen Suruç'ta ve tüm katliamlarda yitirdiklerimizi unutmayacak, unutturmayacağız" ifadelerine yer verildi.
Katliama ilişkin 4 Mayıs 2017'den beri süren dava kapsamında yargılanabilen ve savunması alınabilen tek sanık Yakup Şahin oldu.
11’inci duruşması 7 Ağustos'ta görülecek olan davanın Suruç’taki Hilvan Cezaevi Kampüsü’nde sürmesine karşı avukatlar ve aileler tarafından bugüne kadar yapılan itirazların tamamı da reddedildi.
“O topraklar bugün daha umutlu”
Platformun açıklaması özetle şöyle:
“Bugün Kobanê'de, Kuzey Suriye'de karanlık IŞİD çeteleri tarih sahnesinden silindi. Düş yolcularının inşa için çıktıkları topraklarda halklar bugün daha umutlu, geleceğinden daha emin. Tesellimiz de büyük.
"20 Temmuz'da Amara Kültür Merkezi bahçesinde bıraktığımız 33 düş yolcumuz için adalet, hâlâ uzak. Geçen zamana rağmen asıl suçlular, suçluları yönlendirenler ve onları koruyanlar; devlet görevlileri ve yetkilileri katliam soruşturmasından ve davalarından özenle uzak tutuluyor.
“Göstermelik olarak birkaç polis hakkında açılan soruşturma ve davalar, devletin işlediği suçu aklamaktan başka bir amaca hizmet etmiyor.
“Mağdurları susturmak istiyorlar”
“Dört yılın sonunda bir kez daha ifade etmeliyiz ki, polisi, savcısı, mahkemesi katliamı aydınlatma değil, kapatma görevini hala sürdürür durumda, ama başaramayacaklar.
“Katliamın üzerini örtmeye çalışanlar, aynı zamanda mağdurlarını da susturarak Suruç’u unutturmak istiyor.
“Geçtiğimiz dört yılda, Suruç'un mağdurları, aileleri, avukatları gözaltına alındı, tutuklandı. Yapılan, yapılmak istenen anma ve etkinlikler her yıl olduğu gibi yasaklamalar, polis saldırısı ve gözaltılarla engellenmek istendi/isteniyor.
“Katillerin peşini bırakmayacağız”
“Suruç'ta ve tüm katliamlarda adalet sağlanana kadar, en küçük sorumluluğu dahi olan kim varsa yargılanana kadar katillerin peşini bırakmayacağız.
“‘Suruç için adalet, herkes için adalet’ şiarını rehber edinecek, bu topraklarda gerçek adaletin boy vermesi için daha fazla çalışacak, daha fazla mücadele edeceğiz.”
Anma programı
Katliamda hayatını kaybedenler için bugün mezarları başında yapılacak anmaların yanı sıra İstanbul, Urfa, İzmir, Adana gibi birçok ilde de anma programları düzenlenecek.
* İstanbul'da saat 18.00'de her ay olduğu gibi Halitağa'da Adalet Nöbeti gerçekleştirilecek. Ardından saat 19.00'da Süreyya Operası önünden Mehmet Ayvalıtaş Parkı'na yürüyüş gerçekleştirilecek.
* Urfa'da 11.00'de Suruç İlçe Mezarlığı, 11.50'de Amara Kültür Merkezi'nde anmalar yapılacak. Saat 13.00'te ise Suruç Belediyesi Konferans Salonu'ndan "Gitmek" belgeseli gösterilecek.
* Büyütmek için tıklayın.
Ne olmuştu? |
20 Temmuz 2015’te, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) çağrısıyla, Kobanê’ye oyuncak ve insani yardım malzemeleri götürmek için Suruç’ta olan 300 genç, konakladıkları Amara Kültür Merkezi’nde basın açıklaması yaptıkları sırada intihar saldırısı gerçekleşti. Meydana gelen patlamada 33 kişi ve saldırgan hayatını kaybetti. Saldırıda ölenlerin isimleri: Koray Çapoğlu, Cebrail Günebakan, Hatice Ezgi Sadet, Uğur Özkan, Nartan Kılıç, Veysel Özdemir, Nazegül Boyraz, Kasım Deprem, Alper Sapan, Cemil Yıldız, Okan Pirinç, Ferdane Kılıç, Yunus Emre Şen, Çağdaş Aydın, Alican Vural, Osman Çiçek, Mücahit Erol, Medali Barutçu, Aydan Ezgi Salcı, Nazlı Akyürek, Serhat Devrim, Ece Dinç, Emrullah Akhamur, Murat Yurtgül, Erdal Bozkurt, İsmet Şeker, Süleyman Aksu, Büşra Mete, Duygu Tuna, Polen Ünlü, Nuray Koçan, Vatan Budak, Mert Cömert. Bombalı saldırıyı gerçekleştiren kişinin, Şeyh Abdurrahman Alagöz olduğu belirlendi. Saldırıyla ilgili soruşturmaya 23 Temmuz 2015’te “dosya içerisinde bulunulan belgelerin incelenmesinin soruşturmanın amacını tehlikeye düşüreceği” gerekçesiyle gizlilik kararı getirildi. Dava süreciUrfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın katliamın üzerinden 18 ay geçtikten sonra hazırladığı iddianamede, biri tutuklu üç sanık hakkında 104’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Sanıklardan Yakup Şahin, Ankara Tren Garı patlaması şüphelisi olarak tutukluydu. Diğer sanıklar Deniz Büyükçelebi ve İlhami Ballı ise iddianameye göre, Suriye’de. Suruç Katliamı’yla ilgili dava, olaydan 21 ay sonra, 4 Mayıs 2017’de Hilvan’daki Urfa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nün içerisindeki Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Firari olmayan tek sanık duruşmaya katılmadı. Katliama ilişkin, 9 Ocak 2017’de görülen kamu görevlilerinin yargılandığı davada, dönemin ilçe emniyet müdürü Mehmet Yapalıal’a “görevi ihmal ve kötüye kullanma” suçundan 7 bin 500 TL para cezası verildi, ceza 12 takside bölündü. Kamu görevlilerinin yargılandığı ikinci davada ise sanık olarak iki polis var. Polisler Suruç Asliye Ceza Mahkemesin'de "görevi kötüye kullanma" suçundan yargılanıyor. |
(TP)