Maraş Katliamı'nda yaşamını yitirenleri 32. Yıldönümünde anan yaklaşık bin kişi, önceki gün (19 Aralık) Müftülük Meydanı'nda yaptıkları kitlesel basın açıklamasında, ülkücü bir grubun provokasyonuyla karşılaştı.
Kitlesel basın açıklamasını protesto etmek ve Alevilerin bulunduğu meydana girmek isteyen grubun meydana açılan Zübeyde Hanım Bulvarı'ndan ayrılmaları için, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) il başkanı Mustafa Pastırmacı, Vali Mehmet Niyasi Tanılır ve Emniyet müdürü Mustafa Aydın'ın devreye girmesi ve grubu "ikna etmesi" gerekti.
MHP'liler oyun içerisine çekiliyorlarmış...
Ancak bu kez Valilik önünde toplanan bu grup, "Valiyi Maraş'ta istemiyoruz" şeklinde sloganlar attıktan sonra yeniden kitlesel açıklamanın yapıldığı alana gitmek istediler. Bu kez grubu MHP'li Pastırmacı polis panzerinin üzerine çıkarak grupla konuşarak engelledi. Pastırmacı, "bir oyunun içerisine çekilmek istendiklerini ve oyuna gelmemeleri gerektiği"ni ileri sürdü.
Radikal gazetesi, katliam sanığı Ökkeş Şendiller'in de yaşananları Valilik karşısındaki irtibat bürosundan izlediğini yazdı.
Balkız: Yasalar önünde hesap sorma günüdür
Kitlesel açıklama sırasında Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız ise, katliamı bir kez daha lanetlediklerini ifade ederek, "Gün kardeşlik günüdür. Gün Kahramanmaraş'ı kirletenlerden yasalar önünde hesap sorma günüdür. Aziz anılarını dünya durdukça yaşatacağımıza dair ant içiyoruz" dedi.
Balkız katliama giden günleri anlattı
Kahramanmaraş'a bir yarayı kaçımaya veya kin ve nefret duygularını körüklemeye gelmediklerini ifade eden Balkız, katliamın çok planlı bir şekilde gerçekleştirildiğini, hazırlıklarınsa 7 Nisan 1978'de Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu ve Pazarcık CHP ilçe Başkanı Memiş Özdal'a bombalı paketler gönderilmesiyle başladığını, Kahramanmaraş'ta oraya buraya gelişi güzel bombalar atılarak ortamın ısıtıldığını anımsattı.
Devlet görevlisi olduğunu söyleyen kişilerin Alevi mahallelerini dolaşarak, sanki nüfus sayımı yapıyorlarmış gibi, yeni kapı numaraları veriyorlarmış gibi, Alevilerin evlerini kapılarına, duvarlarına kırmızı boya ile çarpı işaretleri koyduklarını, dışarıdan çok sayıda militanın kentte ğprovokatif eylemlere karıştıklarını, olayların 19 Aralık 1978'de Çiçek Sineması'nda etki gücü zayıf bir bomba patlatılarak solcuların suçlandığını, gerçek failler hemen belli olduğu halde, kıyım başlatıldığını belirtti.
Balkız, önce sol görüşlü Hacı Çolak ve Mustafa Yüzbaşıoğlu adında iki solcu öğretmenin 21 Aralık günü, okuldan evlerine giderlerken silahla öldürüldüğünü cenazelerine saldırı düzenlenmesiyle de katliamın genişlediğini hatırlattı.
Resmi kayıtlara göre Kahramanmaraş'ta 111 kişinin öldürüldüğü, bini aşkın kişinin yaralandığı, 552 ev, 289 işyerinin tahrip edildiği 8 otomobilin de yakıldığı ifade ediliyor.
Yorum gazetesi: Anma programında "arbede"
Kahramanmaraş Yorum gazetesi, İnternet sitesinde, yaşananları "Maraş olaylarını anma programında arbede" başlığıyla okuyucularına sundu. (EÖ)