Mehmet Ali Ağca'nın tahliye edilmesinin ardından kahramanca karşılanmasına ortak bir açıklamayla tepki gösteren siyasi cinayetlerde öldürülen İpekçi, Öz, Göktepe, Mumcu, Türkler, Anter, Aysan, Tütengil, Yurdakul, Erdost, Altıok, Çimen, Kutlar, Özgüner, Dursun ve Kaftancıoğlu'nun aileleri, "katilleri övmek insanlık suçudur" dediler.
Abdi İpekçi: Spor muhabiri, sayfa sekreteri ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı. 1961'de Milliyet gazetesinin genel yayın müdürü oldu, aynı zamanda gazetenin başyazarıydı. Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Basın Enstitüsü başkanlığı, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslar arası Basın Enstitüsü ikinci başkanlığı, Basın Şeref Divanı genel sekreterliği gibi görevlerde bulundu. 1 Şubat 1979 gecesi İstanbul Maçka'daki evinin yakınlarında arabasında iken Mehmet Ali Ağca tarafından öldürüldü.
Doğan Öz: Ankara'da Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yapıyordu. Kontrgerilla ile ilgili araştırma yapan Öz, işlenen cinayet ve şiddet olaylarının arkasında olduğu gerekçesiyle soruşturma ve Özel Harp Dairesi yetkilileri hakkında dava açma aşamasındaydı. Ancak Başbakan Bülent Ecevit'e raporu vermesinden iki ay sonra, 24 Mart 1978 sabahı adliyeye gitmek için otomobiline binerken silahlı saldırıya uğradı.
Metin Göktepe: Evrensel gazetesinde muhabirlik yapıyordu. 8 Ocak 1996'da Ümraniye Cezaevi'nde öldürülen tutukluların cenazesini izlemek üzere Alibeyköy'e gitti. Ancak, 'Sarı Basın Kartı' olmadığı gerekçesiyle ilçeye sokulmadı. Haberi izlemek isteyen Göktepe gözaltına alındı ve yüzlerce insanla birlikte Eyüp Kapalı Spor Salonu'na götürüldü. 9 Ocak 1996'da gözaltında dövülerek öldürüldü.
Kemal Türkler: 1954'de Türkiye Maden-iş Sendikası'nın Genel başkanı oldu ve bu görevi 26 yıl sürdürdü. 22 Temmuz 1980 sabahı Merter'de evinin önünde sendikaya gitmek üzere arabasına binerken düzenlenen saldırıda öldü.
Musa Anter, Halkın Emek Partisinin kurucu üyesiydi ve aynı zamanda merkezi İstanbul'da olan Kürt Enstitüsü'nün de başkanlığını yaptı. Özgür Gündem ve Yeni Ülke gazetelerinde köşe yazarıyken 20 Eylül 1992'de Diyarbakır'da silahlı bir saldırı sonucu öldürüldü
Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil: İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğretim üyesiydi. Kalkınma sosyolojisi başta olmak üzere çok sayıda çalışması vardı. 7 Aralık 1979 yılında evinden üniversiteye giderken uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.
Cevat Yurdakul: Altı aylık Adana emniyet müdürlüğü döneminde aranmakta olan çok sayıda silahlı militanı yakaladı. Altı kişiyi öldürme, silahlı tarama iddiasıyla aranan ülkücü militan Ferhat Tüysüz, yedi cinayet zanlısı Yunus Uzun ile yedi kişiyi öldürme ve bombalama zanlısı Derviş Kıpçak ve arkadaşları da yakaladıkları arasındaydı. Yurdakul 28 Eylül 78'de makam arabasında katledildi.
İlhan Erdost: Sol Yayınları ve Onur Yayınları sahibi ve yöneticisiydi. 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası gözaltına alındı. 7 Kasım 1980'de Mamak Cezaevi'nde görevli erler tarafından dövülerek öldürüldü.
Behçet Aysan: Şair. 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Madımak Oteli'ne düzenlenen saldırıda 35 kişiyle birlikte öldürüldü.
Metin Altıok: Şair ve yazar. 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nden ağır yaralı olarak çıkarıldı, 9 Temmuz'da Ankara'da hayatını kaybetti.
Nesimi Çimen: Ozan. 2 Temmuz 1993'te Sivas Madımak Oteli'nde hayatını kaybetti.
Onat Kutlar: Türk Sinematek Derneği'nin kurucularındandı. 1994'te Fransa tarafından "L'Ordre des Arts et des Lettres" nişanıyla ödüllendirildi. 30 Aralık 1994'te The Marmara otelinin pastanesine konan bombanın patlaması sonucu yaralandı, 15 Ocak 'ta öldü.
Sevinç Özgüner: Diş tabibi. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesiydi. 23 Mayıs 1980'de evlerine yapılan saldırıda eşi Vecdi Özgüner ile birlikte hayatını kaybetti.
Turan Dursun: TRT Kültür Müdürlüğü' dinsel yayınları prodüktördü. 1987'de "2000'e Doğru" dergisinde "Din Bilgisi" asayfada yazmaya başladı. 4 Eylül 1990'da İstanbul'da evinden çıkıp işe giderken uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.
Ümit Kaftancıoğlu: Türkçe öğretmenliği yaptı. Öğretmenlikten uzaklaştırılınca TRT'de programcı oldu. 11 Nisan 1980'de evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda öldü.