Gülesra Güllü, Özenç Kabasakal ve Özge Oğuz, Başka Bir Okul Mümkün Derneği'nin (BBOM) 2015 yılında hayata geçirdiği Başka Öğretmenler Mümkün projesinde buluşmuş üç öğretmen... Yıllar içinde Ankara, Diyarbakır, Bodrum gibi Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşarken en büyük inançlarının barış olduğunu görüp "Çocukla Barış" blogunu hayata geçiriyorlar. Katılımcı ve barışçıl öğrenme ortamları oluşturabilmek için ''çocukla barış''ı odağa alan çalışmalar yapıp, araçlar geliştiriyor ve paylaşımlarda bulunuyorlar.
TIKLAYIN - Başka Bir Okul Mümkün!
Çocukla Barış ekibi, Başka Öğretmenler Mümkün projesi son bulduğunda, bu eğitimleri paylaştıkları öğretmenlerle birlikte BBOM çatısı altında inançlarını artıran çalışmalara öğretmenlerin ve çocuklarla çalışanların ulaşmasını hedefleyerek çalışmalar yapmaya başladıklarını söylüyor.
"Bu çabalar sonucunda BBOM derneğiyle Bodrum'un Dağbelen Köyü'nde bir alanımız oldu, ismi Öğretmen Köyü. Kolektif emekle ve desteklerle, doğanın döngülerine uyumlu bir şekilde, nefes almaya, öğretmenlerle birlikte belli aralıklarda bir araya gelerek paylaşımlar yapmaya başladığımız Öğretmen Köyü bizim için birlikte üretmeye en büyük ilham oldu.
"Başka Öğretmenler Mümkün Projesi sonrasında kendi topluluğumuzda yürüttüğümüz derinleşme yolculuğuyla dostluğumuz pekişerek ortak hayallerimiz bizi bir araya getirdi."
"O zamanlar birimiz Ankara'da, birimiz Diyarbakır'da, birimiz Bodrum'da yaşarken deneyimlerimizi biriktirmek, bir arada üretmek için niyetlerimizi ortaya koyduk.
"Ve en büyük inancımızın "barış" olduğunu gördük. Kendimizle barış, eşimizle, dostumuzla, doğayla barış derken üçümüzün de ortak noktası olan çocuklarla çalışma deneyimimizle "çocukla barış" doğmuş oldu."
Çocukla Barış ne yapıyor?
İçinde şiddetsiz iletişimi, barış dilini ve katılımı barındıran sınıf deneyimlerini paylaştıkları "Şefkatli Eğitmen Günlükleri" Çocukla Barış'ın önemli bir ayağı. Üç öğretmen deneyimlerini özetle şu başlıklar altında paylaşıyor: "ABD'li eğitimci Sura Hart ne diyor?", "Ben ne düşünüyorum?", "Çocuklarla nasıl paylaşıyorum?", "Sonrası ile ilgili ne düşünüyorum?"
Öte yandan çocuklarla çalışanlar için barış dilini hayata geçirebilecekleri filmler, oyunlar, kitaplar gibi araçlar paylaşılıyor.
Barış Kütüphanesi'nde ise barışa giden yolda öğretmenleri ve çocukları kolaylaştıracak kitap listeleri yayınlanıyor. (Doğayla Barış, Duygularla Barış, Dillerle Barış, Birlikte Yaşam vb.)
"Tüm bunları Çocukla Barış blogunda herkesle paylaşıyoruz. Ve ayda bir mutlaka öğretmen köyünden gelen katılımcılarla bir online ihtiyaç kumbarası adını verdiğimiz ihtiyaç meditasyonu yapıyoruz."
"Bu ay Göç ve Mültecilik üzerine hazırlanan kitap listesinin çocuklarla çalışan birçok yetişkine dokunacağını bununla birlikte birçok çocuğa ulaşacağını umuyoruz.
Çocukla Barış ekibi önümüzde süreçte Eğitimde İyi Örnekler Konferansı'nda açacakları atölyeye hazırlanıyor ve bunlara eş zamanlı olarak Barış Kütüphanesi'nde yer alcak yeni listeler oluşturuyorlar. (AÖ)