Bu sözler Fanchiotti'nin şoförü Alejandro Acosta'ya ait, yer Lomas De Zamora Mahkemesi, tarih 30 Mayıs 2005.
Acosta, daha sonra silahlarına davranıp göstericilerin peşinden koştuklarını,.ortalığın çok karıştığını anlatmaya başladı.
Öncesi
19 -20 Aralık 2002'de Arjantin'de krizin birinci yıldönümünde protesto gösterileri yapanların üzerine polis ateş etti, sonuçta iki kişi öldü, 83 kişi yaralandı.
Dario Santillan ve Maxmilliano Kosteki adlı iki Piquteros'un öldürülmesinden dönemin Cumhurbaşkanı Eduardo Duhalde'den silahı kullandığı görgü tanıklarınca da belirlenen komiser Fanchiotti'ye kadar birçok kişi suçlandı, Fanchiotti bir süreliğine gözaltına alındı.
Şimdiki zaman
Aradan geçen 35 ay içerisinde Piqueteroslar sürekli olarak hükümetten katillerin bulunması ve özellikle SIDE arşivlerinin açılmasıyla o gün görevli olan polislerin kayıtlarının bulunmasını talep etti.
Lomas De Zamora Mahkemesi., tanıklara çağrı yaptı, hükümetten de arşivlerin açılması konusunda destek istedi, SIDE'ye göre "arşivlerde suçlanan insanlara yönelik hiçbir kayıt yoktu. Üstelik Piquteros'ların etkisinde kalan Cumhurbaşkanı, yargılanma surecini siyasi malzeme olarak kullanmak istiyordu".
Eylül ayındaki yerel seçimlerde Cumhurbaşkanı Kirchner'e karşı birleşen sağ Peronistler için de "Kirchner siyasi yatırım peşindeydi".
Şimdiki zaman başka bir yer
"İki yıldan fazla zamandır konuşmayı bekliyordum. Fanchioti çocukların öldüğünde oradaydı. Bir SIDE görevlisine 'çocuk yaralı hastaneye götürelim' dedim ama o ateş etmeye devam etti."
Acosta mahkemede bu sözlerle Fanchiotti'yi ve SIDE görevlilerini suçladı ve yargıcın "kaç el ateş ettiler" sorusuna soğuk bir şekilde "on" diye cevap verdi. On kurşundan ikisi Dario Santillan'in ölümüne yetmişti...
Öncesi
Olaylar amatör bir kameradan tespit edilmişti. Dahası Kanal 7 televizyonu Kosteki'nin ölüsünün başında Fanchiotti'yi tespit etmişti, çocukların öldürüldüğü Pueyyredon Köprüsü uzun sure lanetli bir yer olarak kabul edildi.
Artık adları pankartlara yazılan iki Piqueteros için yapılan eylemlerin başlangıç noktası o lanetli köprü oldu.
Şimdiki zaman başka bir yer
"Careefour'un önünde ateş etmeye başladık. Bazı polisler gaz bombası kullanıyordu, Kosteki'nin yaralandığını gördüm. Komiser Felix Vega ona daha yakındı, Santillan'in yanında da Fanchiotti vardı."
Aslında Acosta iki piqueteros'un öldürülmesinden önce onları sağ gören son kişiydi. Acosta'nin ifadeleri üzerine kurbanların avukatı Claudio Pandolfi. mahkemeden kanal 7 televizyonundaki görüntülerin bir kez daha izlenmesi ve Acosta'nin söyledikleriyle kıyaslanmasını istedi
Öncesi
Tam 20 gündür Piquteros'lar tanıkların dinlendiği mahkemenin önünde protesto gösterileri yapıyor. 23 Mayıs'ta birçok örgütün "Maxi y Dario no estan solo- Maxi ve Dario yalnız değiller" sloganıyla başlattığı kampanya hedefine ulaşıyor, tanıklar mahkemeye çıkmaya başlıyor.
Dario'nun babası Alberto Santillan: "SIDE arşivlerinin açılması konusunda Maxi'nin kız kardeşi, Vanina ile birlikte çalıştı, şimdilik SIDE kayıtlarında herhangi bir suç unsuru bulunmadığı belirtilse de bugün suçlanan Fachinetti, Acosta ve Vega başta olmak üzere sanıklar mahkemenin karşısındalar
Şimdiki zaman başka bir yer
Mahkemede dinlenen Dario'nun babası Alberto, "üç yıldır adaletin yerine gelmesi için mücadele ediyorum.. bugün Omar Chaban (193 kişinin yandığı Cromanon barının sahibi) serbest bırakıldı, adalet bu, çocuklarımız için böyle bir adalet istemiyorum" diyor.
Şimdiki zaman ve sonrası
Piqueteros'lar 35 aydır Pueyyredon katliamının sanıklarının yargılanmasını bekliyor. Mahkemeye çıkanların anlattıkları, görgü tanıklarının tespitleriyle katillerin kim olduğu açıksa da yargılanma devam ediyor.
31 Aralık 2005'de Cromanon yangınında hayatlarını kaybeden çocukların aileleri neredeyse her gün Buenos Aires'te eylem yapıyor, onlar Omar Chaban'la birlikte Belediye Başkanı Anibal Ibarra'yi suçluyor.
Mahkeme geçen haftalarda Chaban'i serbest bıraktı, yangından sonra gözaltına alınan ve barların denetlenmesinden sorumlu altı devlet görevlisinden ise şu an haber yok.
Arjantinliler diktatörlük yıllarında 30 bin kayıptan sorumlu tutulanların yargılanmasını bekliyor. İspanyol hükümeti Scilongo gibi subayları tutuklarken, İtalyan hükümeti Arjantin'de diktatörlük yıllarında İtalyanlara işkence yapan general Alfredo Astriz'i yargılamaya hazırlanıyor.
Arjantin adaletin tesis edileceği günü bekliyor ve bu anlamda Dario Santillan ve Maxmilliano Kosteki davası gelecekte adaletin yerine gelip gelmeyeceğinin işareti olan bir davaya dönüşmüş durumda. (NK/BA)