Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin dışişleri bakanları, Katar krizinde atacakları yeni adımları tartışmak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelecek.
Dört ülke daha önce belirtilen talepleri kabul etmezse Katar'a yönelik ek yaptırımların uygulanabileceğini duyurmuştu.
Katar dün, arabulucu Kuveyt vasıtasıyla Suudi Arabistan’a taleplerle ilgili yanıtını verdi. Suudi Arabistan yanıtın içeriğine dair herhangi bir bilgi vermedi, ancak Katar daha önce talepleri reddettiğini açıklamıştı.
Dört ülkenin Katar'dan uymasını istediği 13 maddelik talep listesi için verdiği 10 günlük süre pazar günü dolmuştu. Ek olarak tanınan iki günlük süre de dün gece sona erdi.
Talep listesinde ilişkilerin düzelmesi için sıralanan maddeler arasında Türkiye'nin Katar'daki askeri üssünün kapatılması, İran ile ilişkilerin kesilmesi, Al Jazeera televizyonunun kapatılması gibi talepler de bulunuyordu.
Dört ülkenin bugün yaptığı açıklamada, "Kuveyt aracılığıyla iletilen bu cevaba uygun zamanda karşılık verilecektir" ifadesi kullanıldı.
Katar: Çözüm müzakere masasında
Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman el Sani dün başkent Doha'da bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile ortak basın toplantısı düzenledi.
13 maddelik talep listesine, "Ambargo uygulayan ülkelerin taleplerine, devletlerin egemenliğine yönelik saygıyı muhafaza kapsamında ve uluslararası kanunlar çerçevesinde cevap verdik" dedi.
Talepleri “gerçek dışı ve uygulanamaz” diye niteledi, taleplerin terörizm ile ilgisi olmayıp "düşünce özgürlüğüne ket vurmayı amaçladığını” belirtti.
“Tehditle değil de devletler arasındaki eşitlik temeline dayanan diyalog imkanı olursa bu ülkelerin tüm şikayetlerini tartışmaya hazırız. Bir krizin müzakere masası dışında başka çözümü yok."
Ne olmuştu
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Mısır ve Bahreyn 5 Haziran'da yaptıkları açıklamayla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.
Dört ülkeye daha sonra Yemen, Libya ve Maldivler de eklendi.
TIKLAYIN - HAKAN GÜNEŞ: KATAR, TÜRKİYE'NİN ZOR SEÇİMİ
Türkiye'nin tavrı
7 Haziran'da, Türkiye Kuvvetlerinin Katar'da Konuşlandırılması Antlaşması ile Türkiye ile Katar Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolü'nün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Türkiye 26 Haziran'da Katar'a destek vermek amacıyla meyve, sebze ve kuru gıda malzemesi taşıyan bir yardım gemisini göndermişti.
29 Haziran'da da Katar'daki askeri üssüne 25 asker ve 5 zırhlı araç gönderdi.
Talepler
Katar’a yönelik ablukanın kalkması için aralarında Türkiye’nin askeri üssünün kapatılması, Katar’ın İran ile diplomatik ilişkilerini kesmesi, Müslüman Kardeşler Örgütü’ne verdiği desteği sona erdirmesi ve Katar merkezli Al Jazeera televizyon kanalının kapatılması da dahil 13 maddelik talep listesi verilmiş, Katar bunları reddetmişti.
Dört ülke Katar’ı “terörizme destek vermekle” suçlamıştı.
Taleplerin yerine getirilmesi için Katar'a tanınan süre 9 Temmuz’da dolmuş ve ültimatoma uyulmaması nedeniyle süre 48 saat uzatılmıştı.
Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Liu Jieyi, Katar krizinde, “İhtilafa taraf olan ülkelerin diyalog ve istişare yoluyla krizi çözüme kavuşturmalarının en isabetli alternatif olduğunu, Güvenlik Konseyi'nin başka alternatif görmediğini" söylemişti. (YY)