Katar Savunma Bakanı Halid el-Atiyye, "ülkesinin gerekirse kendisini savunmaya hazır olduğunu" belirtti.
Sky News Britain kanalına konuşan Atiyye, "Askeri müdahale aşamasına gelmemeyi umuyoruz ancak biz her zaman hazırlıklıyız. Ülkemizi savunmaya hazırız" dedi.
"Katar tarih boyunca kolay yutulur bir ülke olmadığını göstermiştir" diyen Atiyye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır'ın taleplerinin ülkenin egemenliğine saldırı anlamı taşıdığını söyledi.
Komşu ülkelerin Katar'daki mevcut rejimi değiştirmeye çalıştığı yönünde bir düşünce taşıyıp taşımadığı yönündeki soruya Atiyye, "Tam olarak olan da bu. Ben faraziyeler üzerinden konuşmuyorum. 1996'da şiddetli, 2014'te yumuşak darbe girişimleri oldu. 2017'de de yumuşak darbe girişimi söz konusu" yanıtını verdi.
Taleplere ek süre
Suudi Arabistan Haber Ajansı SPA'da yer alan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır'ın ortak yazılı açıklamasında, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın Katar'a verilen sürenin 48 saat uzatılması yönündeki talebinin kabul edildiği belirtildi.
Kuveyt'in talebinin kabulüne gerekçe olarak, "Katar hükümetinin resmi cevabını pazartesi günü teslim edeceğini teyit etmesi" gösterildi.
Katar'ın Ankara Büyükelçisi Al-Şafi bugün yaptığı açıklamada, "Türkiye ile olan savunma ilişkilerimizi kesmemizi talep ediyorlar. Bu mantıksız bir durum" dedi.
Kahire’de toplantı
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn'in Dışişleri Bakanları çarşamba günü Katar krizini görüşmek için Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelme kararı aldı.
TIKLAYIN - HAKAN GÜNEŞ: KATAR, TÜRKİYE'NİN ZOR SEÇİMİ
Ne olmuştu
Suudi Arabistan, BAE, Yemen, Mısır ve Bahreyn 5 Haziran'da yaptıkları açıklamayla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.
Dört ülkeye daha sonra Yemen, Libya ve Maldivler de eklendi.
Türkiye'nin tavrı
7 Haziran'da, Türkiye Kuvvetlerinin Katar'da Konuşlandırılması Antlaşması ile Türkiye ile Katar Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolü'nün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Türkiye 26 Haziran'da Katar'a destek vermek amacıyla meyve, sebze ve kuru gıda malzemesi taşıyan bir yardım gemisini göndermişti.
29 Haziran'da da Katar'daki askeri üssüne 25 asker ve 5 zırhlı araç gönderdi.
Talepler
Katar’a yönelik ablukanın kalkması için aralarında Türkiye’nin askeri üssünün kapatılması, Katar’ın İran ile diplomatik ilişkilerini kesmesi, Müslüman Kardeşler Örgütü’ne verdiği desteği sona erdirmesi ve Katar merkezli Al Jazeera televizyon kanalının kapatılması da dahil 13 maddelik talep listesi verilmiş, Katar bunları reddetmişti.
Dört ülke Katar’ı “terörizme destek vermekle” suçlamıştı. (YY)
Kaynak: DHA, BBC, AA, Deutsche Welle Türkiye