Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Türkiye Kuvvetlerinin Katar’da Konuşlandırılması Antlaşması ile Türkiye ile Katar Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolü'nün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Kabul gerekçesinde, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Katar Devleti İçişleri Bakanlığı arasında 25 Aralık 2001 tarihinde imzalanan Güvenlik İşbirliği Anlaşması hükümleri çerçevesinde, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolü"nün 02 Aralık 2015 tarihinde Doha'da imzalandığı hatırlatıldı.
Genel Kurul’da geri sıralarda bulunan iki anlaşma, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) grup önerisiyle ilk sıraya alındı ve hemen görüşüldü.
Kabul edilen anlaşmalara göre Doha’da Türk-Katar Tümen Taktik Karargâhı kurulacak ve Türkiye, Katar’da 4 bin askerden oluşan jandarma birliklerine eğitim verecek. Ayrıca patlayıcı madde imha eğitimi için Katar’a 25-30 kişilik özel ekip gönderilecek. Konuşlanacak birliğin 500-600 arası personelden oluşması öngörülüyor.
En az 10 yıl yürürlükte kalması öngörülen anlaşmaya göre TSK unsurları, sözleşmede yazılı askeri işbirliğinin yanı sıra, “İki tarafın yazılı mutabakatı ile uygun bulunacak diğer görevleri” yerine getirecek.
İşbirliği yapılacak alanlar
İki ülke protokol çerçevesinde şu alanlarda iş birliği yapacak:
* Birlik, karargah ve kurumlara ziyaretler
* Tarafların okul, eğitim merkezi ve birliklerinde karşılıklı verilecek eğitim (lisan eğitimi dahil) ve öğretim
* İç güvenlik eğitimi, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele eğitimi, toplumsal olaylara müdahale eğitimi, askeri kolluk görevlerine yönelik eğitimler ve mobil eğitim timi görevlendirmeleri
* Her iki tarafın birlik, karargah ve kurumlarında verilecek görev başı eğitimi
* Tarafların okul, eğitim merkezi ve birliklerinde karşılıklı verilecek kurslar
* Eğitimde kullanılan teçhizat ve eğitim yardımcı malzemelerinin geliştirilmesinde karşılıklı yardımlaşma
* Müşterek konularda tecrübe ve bilgi mübadelesi ile teknolojik iş birliği
* Eğitim-öğretim ve teknik-lojistik konularda bilgi ve tecrübe aktarımı maksadıyla "danışmanlık hizmeti" sağlanması
* Genelkurmay Başkanlığına bağlı eğitim ve öğretim kurumlarında eğitim, öğretim ve kurs görmek üzere personel gönderilmesi.
Muhalefetten itiraz
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) sözcüleri, uluslararası toplumda Katar’la ilgili gerilim yükselirken anlaşmaların öne çekilmesini eleştirdiler.
MHP’li yöneticiler de Arap dünyasıyla ilişkilerde Türkiye’nin tarafsız olması gerektiğini vurguladı.
Yılmaz: Kime karşı olacak bu kuvvet
Anlaşmanın bu dönemde öne çekilmesinin soru işaretleri taşıdığını ileri süren CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, şunları söyledi:
“Bazı ülkelerin bu Emir’i alaşağı edip yeni bir yönetim getirmek istediklerini biliyoruz. Siz başka bir şey için gidiyorsunuz, anlaşıldı.
“Kime karşı olacak bu kuvvet? Katar’daki aileyi ayakta tutmak için kullanmak isterlerse ona destek mi olacağız? Yani Katar’daki iç güvenlik harekâtına mı dahil olacağız? Türkiye’ye bu kötülüğü yapmayın lütfen.
“Bu duygusal bir konu değildir. Bu Türkiye’nin Ortadoğu’da kırılma yaşayabileceği bir konu. Yarın bir kriz çıkarsa Suudi Arabistan hacıların vizelerini bile vermeyecektir belki. Çünkü siz bunu bilerek yapıyorsunuz. Bu anlaşmayı bir ay sonra getirseydiniz.”
Kerestecioğlu: Ülkemizi kaynayan kazana atamazsınız
HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da, Körfez’i “kaynayan bir kazan” olarak tanımladı ve “Buraya ülkemizi atamazsınız” dedi ve ekledi:
“Yayılmacı, mezhepçi hayallerle çöküş halinde olan Türkiye ekonomisini ayakta tutmak için Türkiye’nin milyarca lira yatırım yaptığı savaş sanayisine yeni pazarlar bulmak için bu bataklığa girmek akıl dışıdır.”
Sancar: İhvan’ı iktidara getirme fantezisi
HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise Müslüman Kardeşler (İhvan) örgütünü iktidara getirmeye dayalı fantaziler, tehlikeli hayaller ve kurguların çöktüğünü savunarak, “Terörle iş birliği yapan bir devlet olarak itham edilme konusuna neredeyse birkaç adım kalmıştır” dedi.
Kaynak: “terör devleti” demek doğru değil
Eleştirilere yanıt veren Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise şunları dile getirdi:
“BM Güvenlik Konseyi karar verdiğinde terör örgütü oluşur. Sadece 6-7 ülkenin ilişkileri askıya almasından dolayı bir devlete ‘Siz terör devletisiniz’ demek çok doğru ve kolay değil. Umarım bu sorunlar kısa sürede aşılır.
“Jandarma Komutanlığımızın 18 ülkeyle protokolü var. Bu sadece Katar için yeni başlayan bir şey değil. Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin 2001’den beri sürdürdüğü bir politika.
“Bütün bunların temelinde de 25 Aralık 2001 tarihinde imzalanan güvenlik işbirliği anlaşmasına dayanılarak yapılmaktadır. Türkiye’nin çok boyutlu dış politika hedeflerinin de bir manada yerine getirilmesidir.”
Türkiye'nin Doha'da askeri üssü varKatar'la görüşmeleri 2014'te başlayan ve Mart 2015'te anlaşması onaylanan başkent Doha'daki El Rayyan Üssü'ne ilk Türkiye birliği Ekim 2015'te gitti. Habertürk'ün haberine göre, Tarık bin Ziyad Taburu içinde yer alan TSK Kara Unsur Komutanlığı'nda, başlangıçta 130 asker ve zırhlı araçlar bulunuyordu. Türkiye birliğinin ana görevi Katar askerlerinin eğitimiydi ancak bölgede yaşanabilecek krizlere müdahale edebileceği de belirtilmişti. 3 bin kişi kapasiteli üsteki Türk askeri sayısı şu anda 94'e düşmüş durumda. |
(EKN)