Eylül ayında yapılan Dünya Atletizm Şampiyonası’nda sporcuların yüksek nem ve aşırı sıcaklıklarla ilgili şikayeti üzerine Katar’daki göçmen işçilerin durumu tekrar gündeme geldi.
Katar’da her yıl, çok sayıda göçmen işçi aşırı sıcaklıklar sebebiyle hayatını kaybediyor.
2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olan ülkede inşaat sektöründe de hareketlenme başladı. Yüksek sıcaklara ve nem oranına rağmen 26 binden fazla göçmen işçi stadyumun yenileme çalışmalarında günde 10 saat çalışmak zorunda kaldı.
Ancak Katar yasalarına göre, Mayıs ayından Ekim ayına kadar işçilerin saat 11.30 ile 15.00 saatleri arasında güneş altında çalışmaları yasak.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yapılan araştırmalara göre ise, bu sıcaklıklar uzun çalışma saatlerinde gölge altında dahi ölümcül sonuçlara yol açabilir.
Katarlı yetkililer: Çalışma şartlarını iyileştireceğiz
İşçilerin çalışma koşullarının bu şekilde gündeme gelmesi üzerine Katarlı yetkililer de uzun çalışma saatlerine ilişkin açıklama yaptı.
ILO ile çalışma şartlarının iyileştirilmesi için çalıştıklarını belirten yetkililer, yaz günlerinde 5 saatten fazla çalışılmaması için iş yerlerine talimat verildiğini de söyledi.
Sıcaklıklar nedeniyle 8 yılda 1300 işçi öldü
10 Ekim’de açıklanan İnsan Hakları İzleme Komitesi’nin (HRW) araştırması, Katar’da çalışan birçok işçinin kalp ve damar sorunları yüzünden hayatını kaybettiği ve bunların “doğal ölüm” olarak kayda geçtiğini ortaya çıkardı.
Yapılan araştırma, yüksek sıcaklık ve çalışma koşulları ile ölümler arasında bir ilişki olduğunu gösterdi.
İnsan Hakları İzleme Komitesi’nin araştırmasında ortaya çıkan bir diğer sonuç ise, 2009 ile 2017 arasında 1300 Nepalli işçinin ölümünün direkt olarak sıcaklıklara bağlı olduğu yönündeydi.
Guardian: Yeterli sağlık önlemleri yok
İngiltere kaynaklı gazete olan The Guardian’ın yaptığı araştırmalara göre, eğer yeterli sağlık önlemleri alınsaydı, Katar’da hayatını kaybeden birçok işçi hala yaşıyor olabilirdi.
Uluslararası Af Örgütü’nün de konuya ilişkin 2019 tarihi bir araştırması “Kafala”* pratiğinin uygulanmasının derhal sonlandırılması gerektiğini ortaya koyuyordu. (EA/TP)
* Kafala sistemine göre, ülkeye gelen göçmen kendisini getiren şirketten başka bir işletmede çalışamıyor, ülkeyi terk etmesi de onu ülkeye getiren şirketin inisiyatifinde bulunuyor. Böylelikle işçi ücret alamadığı durumlarda bile ücretsiz şekilde çalıştırılabiliyor. Kafala sistemi günümüzde en çok Lübnan, Katar ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde uygulanıyor. Kafala sistemine bağlı Katar’da yaklaşık 1 milyon işçinin olduğunu belirtiliyor.
Bu haberi Eylem Aktaş nouvelobs haber sitesinden bianet için derledi.