Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Pere Aragonès, bir dönem daha İspanya merkezi hükümetinin lideri olmayı hedefleyen Başbakan Pedro Sánchez'i, İspanya'da 2023-2027 yılları arasında yapılacak bir sonraki yasama döneminde Katalonya için üzerinde uzlaşılmış bir referandumun koşullarını belirlemeye çağırdı.
Catalan News'te yer alan habere göre Aragonès bugün yaptığı açıklamda, "Bağımsızlık hamlesinin çözümü her iki taraf arasında ortak bir zeminden geçiyor" dedi.
Aragonès: Af yasası, kaçınılmaz
Başkan Aragonès, ayrıca 2017 bağımsızlık referandumunda soruşturmalar ve cezalandırmalara maruz kalanlar için bir af yasasının kaçınılmaz olduğunu da söyledi.
Ancak Aragonès, af yasasının tek başına yeterli olmayacağı uyarısında bulundu. Başkana göre af, müzakerelere başlamak için bir "başlangıç noktası" olacaktır.
2027’ye dek bağımsızlık referandumu
Aragonès, Katalonya ile İspanya arasındaki "siyasi çatışmanın" iki tarafa da fayda sağlamadığını söyledi: "Dolayısıyla bunu siyasi olarak çözmeye çalışmalıyız."
"Gelecekteki İspanya Başbakanı Katalonya vatandaşlarının oy kullanması için bir yol bulmayı taahhüt etmelidir" diyen Aragonès, 2023-2027 yılları arasında yapılacak bir sonraki yasama döneminde Katalonya için üzerinde uzlaşılmış bir referandumun koşullarının belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Baskça, Katalanca ve Galiçyaca İspanya meclisinde ilk kez konuşuldu
“Anahtar, bağımsızlık yanlısı vekillerin ellerinde”
Bağımsızlık yanlısı milletvekilleri İspanya'nın yönetilebilirliğinin anahtarlarını ellerinde tuttuğuna vurgu yapan Aragonès, bunun koşulunun da 2014'teki bağlayıcı olmayan oylamadan 2017'deki bağımsızlık hamlesine ve bugüne kadar geçen sürenin affedilmesi olduğunu belirtti.
Aragonès, "Oy vermek suç değildir, halkın oy vermesine izin vermek suç değildir” ifadelerini kullandı.
Puigdemont sürgünden dönüyor mu?
Başkan Aragonès ayrıca yakında eski başkan Carles Puigdemont ve ERC genel sekreteri Marta Rovira'yı Katalonya hükümet merkezine kabul edebileceğini belirtti.
İkili, 2017'deki bağımsızlık hamlesinin ardından Katalonya'yı terk ettikten sonra yıllardır sürgünde yaşıyor.
Katalonyalı eski başkan için tutuklama kararı 'askıda' kalacak
Ne olmuştu?
İspanya'da 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerde hiçbir parti, Meclis çoğunluğunu elde edememişti.
Seçim sonuçlarına göre partilerin oy oranları şöyle:
Halk Partisi (PP): Yüzde 33.1
İspanya Sosyalist İşçiler Partisi (PSOE): Yüzde 31,7
Vox: Yüzde 12,4
Sumar: Yüzde 12,3
Cumhuriyetçi Sol Katalonya (ERC): Yüzde 1,9
Katalonya İçin Beraber (Junts): Yüzde 1,6
Bask Ülkesi Birliği (EH Bildu): Yüzde 1,3
Bask Milliyetçi Partisi (PNV): Yüzde 1,1
Seçim sonuçlarına göre birinci olan PP'ye hükümet kurma yetkisi verilecek ancak neo-faşist Vox'la anlaşsalar da koltuk sayıları hükümet kurmak için yeterli olmayacak.
Ardından PSOE'ye hükümet kurma görevi verilecek. Sumar'la ittifak kurması beklenen sosyalistler, Katalonya ve Bask yanlısı partilerle anlaşabilirse koalisyon hükümeti kurulacak.
Özerk bölgelerin partileri destek için aralarında genel affın da olduğu bazı talepler açıklamıştı.
(NT)