*1 Ekim'de yapılan bağımsızlık referandumunda yüzde 90'ı 'Evet' diyen halk, Barcelona sokaklarında kutlama yapmıştı.
Haberin Kürtçesi için tıklayın
İspanya merkezi hükümetinin Anayasa’nın 155’inci maddesiyle Katalonya’nın özerkliğini feshetmeyi oyladığı saatlerde, henüz Madrid’deki oylama sona ermeden Katalanlar da parlamentoyu topladı ve tek taraflı bağımsızlık ilan etti.
70 'Evet', 10 'Hayır' çıktı
135 kişilik parlamentoda yapılan oylamada 70 'Evet', 10 'Hayır' çıktı. 2 vekil boş oy kullandı. Bağımsızlık ilanının ardından Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont başta olmak üzere Katalan parlamenterler ayağa kalkarak Katalan marşını okudu.
İspanya Başbakanı: Demokrasi maskaraları
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, kritik oylama öncesi Katalonya lideri Puigdemont'u görevden almak için yetki istedi. Rajoy, ayrıca Katalonya yönetimini “demokrasi maskaraları” olarak tanımladı.
Katalan'ların tek taraflı bağımsızlık ilanından dakikalar sonra ise Madrid yönetimi Katalonya'nın özerkliğini kaldırdı. Senato'da yapılan oylamada 155. maddenin yürürlüğe girmesi kabul edildi.
Santamaría, Katalonya özerk yönetiminden sorumlu
Yayımlanan hükümet bildirisinde Başbakan Mariano Rajoy'un yardımcısı Soraya Sáenz de Santamaría, Katalonya özerk yönetiminden sorumlu tutuldu.
Böylece Katalonya özerk yönetiminin başında bulunan Carles Puigdemont görevden alınarak yetkileri merkezi hükümete devredildi.
Unabhängigkeit. Gisella und ihre Schwester Jeannine. #Katalonien pic.twitter.com/41Cww6q46L
— Steffen Lüdke (@stluedke) 27 Ekim 2017
*Bağımsızlık ilanının ardından Barcelona sokaklarında bekleyen halk gözyaşlarına boğuldu.
Adalet Bakanı: Bağımsızlık ilan edemezler
İspanya Adalet Bakanı Rafael Catalá, "Biz İspanyolları bölmek için burada değiliz. Ancak birileri İspanya toprağı adına bir bağımsızlık ilan edecek olursa, bunu yetkilerini aştığı için yapamazlar" diye konuşmuştu.
“Kriz her an derinleşebilir” uyarısı
Carles Puigdemont İspanya Senatosu'na bir mektup göndermişti. Puigdemont mektupta, "Özerkliğin kalıdırılması krizi derinleştirir" uyarısında bulunmuştu.
Katalonya'da 1 Ekim'de yapılan bağımsızlık referandumu İspanya tarafından "yasa dışı" ilan edilmişti.
Katılım oranı yüzde 43 olan referandumda halkın yüzde 90'ı bağımsızlığa "Evet" demişti.
2015'te yapılan seçimlerde Katalonya bölgesindeki oyların yüzde 40'ını alan birlikçi partiler ve bağımsızlığa karşı çıkan birçok seçmen ise referandumu boykot etmişti.
AB'den anında açıklama: Muhatabımız İspanya
Avrupa Birliği (AB), Katalonya Özerk Yönetimi'nin tek taraflı bağımsızlık ilanından sonra flaş bir açıklama yaptı. Avrupa Komisyonu Başkanı Donald Tusk, yaptığı açıklamada AB açısından değişen bir şey olmadığını kaydederek "Her zamanki gibi muhatabımız İspanya" ifadelerini kullandı. (PT)