İspanya tarafından haklarında Avrupa Birliği (AB) çapında tutuklama emri çıkarılan Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ve dört eski milletvekili, Belçika polisine teslim oldu.
Belçika devlet televizyon kanalı VRT NWS'nin haberinde, Puigdemont ve beraberindeki bakanları Maria Aleu Serret, Antoni Oliveres Comin, Lluis Gordi Puig ve Clara Obiols olarak duyurdu.
Mahkeme 24 saatte karar vermek zorunda
Brüksel'de bulunan Puigdemont ve milletvekilleri hakkındaki kararı Belçika federal mahkemesi karar verecek.
Belçika kanunları uyarınca Belçika Federal Savcılığının Avrupa tutuklama emrini uygulamak için bir soruşturma hakimi tayin edeceğini belirten Dejemeppe, "İlerleyen saatlerde bu 5 kişi, soruşturma hakiminin karşısına çıkarılacak. Soruşturma hakimi yarın sabah 09.17'ye kadar bu kişiler hakkında kararını vermek zorunda." diye konuştu.
Puigdemont Twitter’dan açıklama yapmıştı
Katalan lider 4 Kasım Cumartesi günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Belçika mahkemesi ile tam bir uyum içinde çalışacağı" mesajını vermişti.
İspanya Ulusal Mahkemesi, Katalonya Özerk Yönetimi'nin tek taraflı bağımsızlık ilanındaki rolleri nedeniyle "devlete karşı başkaldırma, ayaklanma ve kamu malını kötüye kullanmakla" suçlanan Puigdemont ve 4 bakanı hakkında Avrupa çapında tutuklama kararını resmi olarak dün (4 Kasım 2017) Belçika Federal Savcılığına iletmişti.
Görevden alınan Katalan lider Katalan parlamentosundaki 13 milletvekiliyle birlikte sorgu için Madrid'e çağrılmış ancak kabul etmemişti. İspanya'nın hakkında arama kararı çıkardığı Puigdemont, Belçika'ya gitmişti.
Hangi milletvekilleri teslim oldu?
Puigdemont ile birlikte belçika’da olan Meritxell Serret tarım bakanı, Antoni Comín sağlık bakanı, Lluís Puig kültür bakanı ve Clara Ponsatí eğitim bakanıydı.
Puigdemont adil yargılanma sözü istiyor
Puigdemont, adil yargılanmayacağı takdirde İspanya mahkemesinin önüne çıkmayı reddediyor.
AB hukuku uyarınca Belçika, Katalan yöneticileri İspanya'ya iade etmek zorunda. Çünkü AB ile diğer ülkeler arasında yapılan iade anlaşması kapsamında, siyasi suçlular iadeden muaf tutulabiliyor.
Katalan liderlere yöneltilen “isyan suçlaması” İspanya yasalarına göre 30 yıla dek hapisle sonuçlanabilecek bir suçlama.
Ne olmuştu?
Katolonya Prensliği 15. Yüzyılda başlayan savaşlar boyunca İspanya'ya karşı direnmişti. 17 Eylül 1714'de yapılan son büyük savaşta Katalanlar savaşı kaybetti ve Barcelona düştü. Katalonya Prensliği, İspanya Krallığı egemenliği altına girdi. Katalonya'da bağımsızlık rüyası ve mücadelesi de o tarihten itibaren başladı.
Bağımsızlık mücadelesinde son büyük adım 2016 yılının son günlerinde Katalonya Parlamentosu, bağımsızlık için bir yol haritası belirlenmesiyle atılmıştı.
9 Haziran 2017 günü Katalonya Özerk Yönetimi başkanı Carles Puigdemont, Katalonya bağımsızlık referandumunun 1 Ekim'de yapılacağını açıklamıştı.
Tıklayın - Katalonya'da Bağımsızlık Referandumu Polis Saldırısı Altında Yapıldı
Referandum İspanya hükümetinin şiddetli saldırıları altında yapıldı.
Referandumda 2,3 milyon geçerli oy kullanıldığını ve halkın yüzde 90,09'unun bağımsızlığa destek verdiğini açıkladı.
Referandumda 'hayır' oylarının oranı ise yüzde 7,87 oldu.
770 bin oyun ise İspanyol polisi tarafından ele geçirildiği belirtildi.
7,5 milyon nüfuslu Katalonya'da yaklaşık 5 milyon 300 bin seçmen bulunuyor. Böylece katılım oranı yüzde 42,3 olarak gerçekleşti. (HK)
Kaynaklar: Anadolu Ajansı, BBC