* Fotoğraf: AA arşiv
Suudi Arabistan Başsavcılığı, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da öldürülmesiyle ilgili açılan davada sekiz kişiye hapis cezası verildiğini açıkladı.
Al Arabiya’nın haberine göre, beş kişiye cinayete katıldıkları gerekçesiyle 20’şer yıl hapis cezası, üç kişiye de yedi ila 10 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.
Kaşıkçı cinayeti davasında 5 kişiye daha önce idam cezası verilmişti.
Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda 2 Ekim 2018'de öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan'da yaşayan ailesi, Kaşıkçı’yı öldürenleri affettiğini açıklamıştı.
“Kaşıkçı’yı öldüren suikast timi gibi…”
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Suudi Arabistanlı eski İçişleri Bakanlığı istihbarat yetkilisi Saad el-Cebri'nin oğlu Halid el-Cebri, ülkesinin yöneticilerini, damadı Salim el-Muzeyni'yi Devlet Güvenlik Ofisi'nde ifade vermeye çağırdıktan sonra gözaltına almakla suçladı.
Cebri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bizi korkutmak için yeni bir aile üyesi daha ortadan kayboldu” ifadesini kullandı.
Cebri, 8 Ağustos'ta CNN televizyon kanalına verdiği röportajda, babasının, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman aleyhinde ABD federal mahkemesinde dava açtığını söylemişti.
Babası Saad el-Cebri açtığı davada, Bin Selman ile anlaşmazlık yaşamasının ardından geçen süreçte Cemal Kaşıkçı cinayetinden birkaç gün sonra aynı cinayette görev alanların olduğu bir suikast timinin kendisini öldürmek için Kanada'ya gönderildiğine dikkati çekmişti.
Ne olmuştu?
2 Ekim 2018'de gittiği Levent'teki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu binasına girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’yla ilgili 20 Ekim’de yazılı açıklama yapan Suudi Arabistan Krallığı, gazetecinin konsoloslukta öldürüldüğünü kabul etmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaşıkçı’nın öldürülmesine dair 31 Ekim’de yaptığı basın açıklamasında şu bilgileri verdi: “Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018 tarihinde evlilik işlemleri için girdiği Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu'nda daha önceden yapılan planlama doğrultusunda Başkonsolosluk binasına girer girmez boğularak öldürülmüştür. “Kaşıkçı’nın cesedi, boğularak öldürülmesini müteakip yine önceden yapılan planlama doğrultusunda parçalanarak yok edilmiştir.”
Cinayetin üzerinden geçen sürede Kaşıkçı'nın ne zaman, nerede ve nasıl öldürüldüğüyle ilgili bilgiler ortaya çıksa da cesedi bulunamadı.
Yazarı olduğu Washington Post gazetesi, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA), Kaşıkçı cinayetinin emrini Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın verdiği sonucuna ulaştığını yazmıştı. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) tarafından açıklanan 101 sayfalık raporda, Suudi Arabistan, Kaşıkçı'yı kasten ve taammüden öldürmekten sorumlu tutulmuştu.
Suudi Arabistan’da açılan davada yargılanan 11 sanıktan 5’i idama, cinayetin üstünü örtmekle suçlanan 3 kişi de toplam 24 yıl hapis cezasına mahkum edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca cinayete ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 20 sanık hakkında düzenlenen iddianame sonucu açılan dava ise sürüyor.
Cemal Kaşıkçı hakkında
Gazeteci, yazar. 59 yaşındaydı.
Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Selman’a karşı muhalif görüşleriyle biliniyor ve Washington Post’ta da bu konuda yazıyordu. Muhammed bin Selman’ın reform uygulamalarını eleştirip tepki çekmesinin ardından geçen yıl ülkesini terk edip ABD’ye yerleşti.
Daha önce de Al Arab Yayın Grubu'nun genel müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliği görevinde bulundu. Okaz ve Saudi Gazette de dahil olmak üzere Suudi Arabistan merkezli olan Arapça ve İngilizce yayın yapan çok sayıda gazetede çalıştı. Bir dönem de İngiltere'deki Suudi Büyükelçiliği'nde medya danışmanlığı yaptı. (AS)