Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı davasında beş kişiye idam, üç kişiye hapis cezası verilmesi sonrası yazılı açıklama yaptı.
Kaşıkçı’nın öldürülmesi emrini verenlerin cezalandırılmadığını ifade eden Callamard, ayrıca idam cezasına karşı olduğunu da belirtti.
Callamard’ın açıklamaları şöyle:
“Mağdurlara karşı saygı eksikliği”
“Kaşıkçı'nın cellatları suçlu bulundu ve ölüm cezasına çarptırıldılar. İdam cezasına karşı biri olarak bu benim için ilk şoktur.
“Bununla beraber, infaz emrini verenler sadece ceza almadan serbest bırakılmakla kalmadılar aynı zamanda soruşturma ve yargılanma esnasında kendileri teğet geçildi. Bu da ikinci şok.
“Bu, adalete zıt bir durum ve cinayetin mağdurlarına karşı kabul edilemez bir saygı eksikliğidir.
“Suudi Arabistan Krallığı sorumlu tutulmalı”
"Uluslararası insan hakları hukuku uyarınca, Kaşıkçı'nın katledilmesinden Suudi Arabistan Krallığının sorumlu tutulması gerekir.
“Söz konusu davada emir komuta zinciri araştırılmadı ve dolayısıyla Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman gibi cinayeti teşvik eden, izin veren veya göz yuman beyin takımına ulaşılması engellendi.
“Ayrıca yargılamada Suudi Arabistan devletinin cinayetteki sorumluluğu hiç göz önüne alınmadı.
“18 kişi 10 gün temizlik yaptı”
“18 Suudi yetkilisi İstanbul'daki Suudi konsolosluğunda kendi başlarına 10 gün boyunca kaldılar ve suç mahallini temizlediler.
“Bu, adaletin engellenmesi ve keyfi öldürmelerin soruşturulması için Minnesota Protokolü'nün ihlalidir.
“Uluslararası hukuka aykırı”
“Ayrıca yargılama uluslararası hukuka aykırı şekilde kapalı kapılar ardında yapıldı.
“Sanıklar duruşmalarda defalarca kendilerine verilen emirleri yerine getirdiğini söyledi.
“Savcılar, Kraliyet Danışmanı Suud el-Kahtani'nin ulusal güvenlik için bir tehdit olduğu gerekçesiyle Kaşıkçı'nın kaçırılmasını istediğini kamuoyuna açıkladı.
“Tüm bunlara rağmen el-Kahtani'nin cinayetten suçlanmadı ve serbest kaldı."
TIKLAYIN - Kaşıkçı Cinayetinde Beş Kişi için İdam Kararı
* Görseli büyütmek için üstüne tıklayın
Ne olmuştu?
2 Ekim 2018'de gittiği Levent'teki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu binasına girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’yla ilgili 20 Ekim’de yazılı açıklama yapan Suudi Arabistan Krallığı, gazetecinin konsoloslukta öldürüldüğünü kabul etmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaşıkçı’nın öldürülmesine dair 31 Ekim’de yaptığı basın açıklamasında şu bilgileri verdi:
“Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018 tarihinde evlilik işlemleri için girdiği Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu'nda daha önceden yapılan planlama doğrultusunda Başkonsolosluk binasına girer girmez boğularak öldürülmüştür. “Kaşıkçı’nın cesedi, boğularak öldürülmesini müteakip yine önceden yapılan planlama doğrultusunda parçalanarak yok edilmiştir.”
Kaşıkçı’nın cesedinin bulunması çalışmaları kapsamında Yalova’da kazı yapıldı ancak bir sonuca ulaşılmadı.
Cemal Kaşıkçı hakkında
Gazeteci, yazar. 59 yaşındaydı.
Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed bin Selman’a karşı muhalif görüşleriyle biliniyor ve Washington Post’ta da bu konuda yazıyordu. Muhammed bin Selman’ın reform uygulamalarını eleştirip tepki çekmesinin ardından geçen yıl ülkesini terk edip ABD’ye yerleşti.
Daha önce de Al Arab Yayın Grubu'nun genel müdürlüğü ve genel yayın yönetmenliği görevinde bulundu. Okaz ve Saudi Gazette de dahil olmak üzere Suudi Arabistan merkezli olan Arapça ve İngilizce yayın yapan çok sayıda gazetede çalıştı. Bir dönem de İngiltere'deki Suudi Büyükelçiliği'nde medya danışmanlığı yaptı. (EKN)
* Fotoğraf: AA - Arşiv