Çevre savunucuları Kaputaj plajının kenarındaki yolun yeterli olduğunu savunurken yapılacak otobandaki viyadüğün plajı tehlikeye atacağını savunuyor.
Karayolları 13. Bölge (Antalya) Müdürlüğü'nce hazırlanan "Kaş-Kalkan Yolu" projesi Kaşlılar'ı harekete geçirdi.
29 kilometrelik bir yayla alanını kapsayan ve 4 adet viyadük ile 3 adet tünelin de dahil edildiği planın Türkiye'nin tek sürdürülebilir turizm mekanı olan Kaş'taki eko sistemi ve tarım faaliyetlerini tehdit ettiğini savunan Kaşlılar, otoban projesinin iptali için hukuki süreci başlattı.
Başta Kaş Likya orkidesi gibi endemik bitki türleri ve nesli tükenmekte olan benekli kaplumbağa başta olmak üzere ormanlık alanları ve doğal köy yaşamını, hatta Türkiye'nin en uzun yürüyüş parkuru olan 537 kilometrelik Likya yolunun Antalya ayağını yok edeceğini savunan Kaş Turizm ve Tanıtım Derneği ile Ankara Peyzaj Mimarları Odası ile 77 köylünün taraf olduğu davanın ilk duruşması geçtiğimiz günlerde Antalya 2. İdare Mahkemesi'nde görüldü.
Projenin büyük hali için tıklayın.
"ÇED raporuna gerek görülmeden" çalışmalarına başlama kararı alınan projenin iptalini talebinin 15 gün içinde karara bağlanması gerekiyor. Kaşlılar bunu çok kritik bir süreç olarak yorumluyor.
Dava ve otoban projesiyle ilgili son gelişmeleri hukuki süreci yürüten Avukat Tuncay Koç ve Kaş Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan bianet'e değerlendirdi.
"Her şey 10 dakikalık hız için"
Avukat Tuncay Koç, "Ağustos ayında proje için 'ÇED gerekli değildir' kararı çıktı" dedi ve anlattı: "Bu 29 kilometrelik bölgede hem doğal sit, hem arkeolojik sit alanları var. 4 adet viyadük ve 3 tünel planıyla projede 73 milyon olarak gösterilen maliyetin de 120-130 milyonu bulacağını düşünüyoruz.
"Hedef bu yolla sadece 10 dakikalık bir hız kazanmak, yani sadece 10 dakikalık bir zaman kazancı için bu kadar maliyet ve doğa tahribatı.
"Proje tanıtım yolda 10 dakikalık bir hızlı gitmeye 10 dakikalık zaman kazancı için bu kadar maliyet. Kaputaj plajının üst tarafındaki 2 bin 800 metrelik bir yer viyadük olarak tasarlanmış. Yani Kaş'ın en nemli özelliklerinin birinin hemen üzerinden viyadük geçecek.
"Alt yol trafiği kaldırıyor"
"Yine projelendirilen yerin 500 dönümü tarım alanı 750 bin dönümü ormanlık alandan geçiyor. Kaş yaylalarının tahribi söz konusu..."
Yapılacak 4 şeritli yolun gereksiz olduğunu da kaydeden Koç, "Alt kıyı yolu mevcut trafiği kaldırıyor. Zaten mesela şu an kış, gitseniz yoldan araç bile geçmiyor" diyor.
Munise Ozan (ortada) ve köylüler mahkeme çıkışı yürüyüş yaptı.
"Devletin koruduğu yere devlet yol izni veriyor"
"Dantel gibi kıyılarımız var. Sürdürülebilir tarım ve turizm açısından Türkiye'de tek örnek Kaş'tır" diyen Kaş Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Munise Ozan ise şunların altını çiziyor:
"Kaş'ta devletin de koruduğu Kekova ve Patara olmak üzere iki tane özel çevre koruma alanı var. Buradaki mevut eko sistem, biyo çeşitlilik nadir ve önemli. Bunun yanı sıra viyadük doğal sit alanı olan Kaputaş plajını da etkiliyor. Devletin koruduğu yere yine devlet yol izni veriyor."
"En güzel köylerimiz gidecek yol 10 dakika kısalsın diye. Bu proje en az 5-10 yıl sürer. Kaş köyleri şantiyeye dönecek. Bu bölgeleri ve asıl turizmimizi kaybetmiş olacağız.
"Orman Bakanlığı da ilk raporda 'gerek yok' dedi"
Orman Bakanlığı'nın sunduğu ilk görüşte de orada ikinci bir yola gerek olmadığının belirtildiğini söyleyen Ozan, "Ama bakanlığın ikinci raporunda bu maalesef değişiyor" diyor ve ekliyor:
"Bir yere beton döküldü mü, hele ki gereksiz bir bölgeye, o doğa parçasını, ağacıyla, canlısıyla kaybediyoruz. Kaş artık sadece Türkiye'ye değil dünyaya mal olmuş bir yer. Dünya mirası listesine girmesi lazım... Gelecek nesillere bırakmamız lazım."
Mahkemeye sunulan rapordan notlar:Duruşmada, mahkeme heyetine Prof. Dr. Haluk Gerçek tarafından hazırlanmış rapor sunuldu. Raporda öne çıkan noktalar şunlar:
|