Pek çok gelişmiş batı ülkesinde kamu hizmeti sunan sivil toplum örgütleri toplumun desteğini alırken, bir yandan da aynı alanda hizmet sunan, resmi ve yerel kamusal yapılanmalarla işbirliği yaparlar. Bizde de eskiden böyleydi. Daha doğrusu şimdi de böyle.
Ama bir farkla: Bu sivil örgütler ya "resmi kurumların yöneticileri" ya da "onlarca kabul gören ve düşünce olarak benzer insanlar" tarafından kurulması gerekiyor.
Eğer böyle değilse, o zaman yalnız "işbirliği ve hizmetin sürdürülmesine destek" söz konusu olmuyor, ama aynı zamanda da bir "engelleme", hatta "ortadan kaldırma tutumu" gündeme getiriliyor.
Önce cüzzam, şimdi kas hastaları
Bunun son örneklerinden birisini Prof. Dr. Türkân Saylan'ın öncülüğünde başarıya ulaşmış bir çalışmada gözlemlemiştik. İstanbul Lepra Hastanesi kapatılarak, yakınındaki bir genel sağlık kurumuna bağlı bir kliniğe dönüştürüldü.
Şimdi de Dr. Saylan'ın yakın çalışma arkadaşı ve çeşitli çalışmaları birlikte yaptığı Prof. Dr. Coşkun Özdemir'in kurduğu, genellikle tedavisi olmayan, uzun ve ağır seyirli kas hastalıklarına yakalanmış, hastalara hizmet veren "Türkiye Kas hastalıkları Derneği"nin belediyenin tahsis ettiği bir arsa üzerinde kendi kaynaklarıyla yaptığı binasından atılmak isteniyor.
Dernek çevrelerince söz konusu işlemin altındaki imzanın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş'a ait olduğu ifade ediliyor. Dernek üyesi ve hizmet alanların söylediğine göre derneğin yönetiminde "politik olarak muhalif ve karşı tarafta olan" bir kişinin bulunması bu tutumun en önemli gerekçesi.
KASDER'in çalışmaları
Dr. Özdemir, tıp alanında çok önemli hizmetler vermiş, çok sayıda hekim yetiştirmiş çoğu kendi çalışma alanıyla ilgili olmak üzere Cumhuriyet gazetesinde düzenli olarak köşe yazıları yazan, emekli bir öğretim üyesi. Yazılarında genel olarak hükümetin başta sağlık alanındaki uygulamaları olmak üzere yaptıklarına karşı çıkan Dr. Özdemir söz konusu derneği 1978 yılında kurmuş ve bu güne kadar da başkanlığını sürdürüyor.
Kısa adı KASDER olan Türkiye Kas Hastalıkları Derneği, ülkemizdeki yaklaşık 100.000 kas hastasının; toplumla entegrasyonunu sağlamak, daha kaliteli yaşam sürmelerinin koşullarını yaratmak, hastalarımıza ve topluma rehber olmak, çözüm önerileri geliştirerek uygulanmasını sağlamak ve bazı konularda da hastalara doğrudan hizmet ve destek sunan bir sivil toplum örgütü.
Derneğin üyeleri, çoğunlukla kas hastaları ve yakınlarından oluşuyor. Bu hastaların yakalandıkları "kas-sinir" hastalıkların çoğu kalıtımsal olup, bir kısmı erken yaştayken ileri derecede sakatlıklara neden olabiliyor. Dolayısıyla hastaların bazıları ağır hastalık koşullarına sahipler ve evde özel bakıma gereksinim duyuyorlar. Bu nedenle hastaların çoğu yaşamlarını tekerlekli sandalyede sürdürüyorlar. Dernek bünyesinde kurduğu mesleki ve fiziki rehabilitasyon merkezleriyle engel ayırımı yapmadan hizmet vermeyi sürdürüyor.
KASDER, aynı zamanda 08 Haziran 1992 tarih ve 92/3137 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı gereği "Kamu Yararına Çalışan Dernek Statüsü"ne sahip bir dernek durumunda.
Eylemlilik süreci ve program
Derneğin kendi binasından çıkartılması gündeme geldiğinde dernek yönetimi tarafından yapılan açıklamada; "Demokrasi söylemlerinin çok yoğun olduğu şu günlerde sivil toplum kuruluşlarının olmadık bahanelerle yok edilmek istenmesini anlamakta zorlanıyor ve bizlere yönelik bu yaklaşımları planlı, acımasız ve tehlikeli bulduğumuzu siz değerli sivil toplum kuruluşları yetkilileri ile paylaşmak istiyoruz" denilerek, İBB'nin bu uygulamasına karşı konuyla ilgili kurum kuruluşların "ortak bir karşı duruş sergilemesi, tepki göstermesi ve birlikte kol kola, omuz omuza bir mücadele vermesi" talebinde bulunulmuştu.
İBB'nin 2 Mart'a kadar gün vermesi ve bu güne kadar derneğin boşaltılmaması halinde "zor kullanılacağı"nın belirtilmesi üzerine, konuyla ilgili olarak bir araya gelen çeşitli kuruluşlar "bundan sonra sürekli ve eylem pozisyonuna girilmesi. Yapılacak eylemliliğin Sağlığıma Engel Olma Platformu'nun bir etkinliği/gündemi olarak sunulması"na karar vererek bir direniş ve eylem takvimi duyurdular.
Buna göre 26 Şubat Cuma günü saat 11.00 'de İBB önünde geniş katılımlı bir basın açıklaması yapılacak, 28 Mart Pazar Bakırköy'de çoğu tekerlekli sandalyeyle hareket etmek zorunda olan kas hastalarının da yer aldığı, geniş katılımlı bir halk eylemliliği sergilenecek.
İBB kararının uygulanacağı 2 Mart gününün arifesinde yani 1 Mart gününden başlayarak dernek binasında sürekli olarak "nöbet" tutulacak. Söz konusu nöbette çeşitli engelli gruplarıyla dernek üyesi ve dernekten hizmet alan hastalarla yakınlarının yer alması bekleniyor. Gerek olması halinde KASDER'in Bakırköy Belediyesinden ses sistemi, gıda ve çadır desteği alması öngörülüyor.
Dernek yöneticileri ve Sağlığıma Engel Olma Platformu söz konusu süreçte kamuya açık destek ve katılım çağrısında bulundu.(MS/EÜ)
* Derneğin sitesi: http://www.kashastaliklari.org.tr