Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Kartal'daki Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, inşaat mühendisi, makine yüksek mühendisi ve iş güvenliği uzmanından oluşan bilirkişilerce hazırlanarak soruşturma dosyasına sunulan ön inceleme raporu tamamlandı.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, raporda, çöken Yeşilyurt Apartmanında beton kalitesinin TSE standartlarına uygun olmadığı ve iki katının verilen izni kapsamadığı belirtildi.
“Beton kalitesi TSE standartlarına uygun değil”
Kartal'da 21 kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin de yaralı kurtarıldığı apartmanla ilgili ön inceleme raporunda, binanın inşaatında kullanılan beton kalitesinin TSE standartlarına uygun olmadığı ve projede öngörülen beton sınıfını karşılamadığı ifade edildi.
Zemin katın büyük bölümü tekstil deposuydu
Apartmanda toplam 47 kişinin ikamet ettiği anlatılan raporda, binanın zemin katının büyük bir bölümünün tekstil deposu olduğu ifade edildi.
Binanın zemin kata bağlı bodrum katının küçük bir bölümünün de ofis şeklinde kullanılan eski marangoz atölyesi olduğu aktarılan raporda, ancak bu bölümlerin aktif kullanılmadığı ve faaliyet göstermediği için çalışan bulunmadığının tespit edildiği bildirildi.
1992’de “yapı yıkma belgesi” alınmıştı
Raporda, yapı sahibi Hikmet Yeşilyurt'un 21 Mayıs 1992'de Kartal Belediyesi İmar Şefliği'ne adresteki binanın yıkılarak yenisinin yapılması hususunda müracaat ettiği ve 17 Haziran 1992'de de "Yapı Yıkma Belgesi" alındığının görüldüğü kaydedildi.
9 katlı apartman 7 katlı dizayn edilmişti
Kartal Belediye Başkanlığı İmar Müdürlüğünce de 16 Ekim 1992 tarihinde mimari ve statik projelerin onaylandığı aktarılan raporda, onaylı bu projelerde binanın "bodrum + zemin + 5 normal kat" olmak üzere toplam 7 kat olarak dizayn edildiği bilgisi verildi.
“Yıkanmamış ve elenmemiş deniz kumun”
Çalışmalar sırasındaki gözlem ve tespitlere de yer verilen raporda, çöken binanın inşaatında kullanılan betonun, yıkanmamış ve elenmemiş deniz kumundan yapıldığı belirtildi.
Deniz kumunun usulüne uygun elenip yıkanmamasından dolayı midye kabuklarına rastlandığı, demirlerde korozyon oluştuğu da ifade edildi.
“Güçlendirmeye dair proje bulunamadı”
Raporda, bazı kolonlarda güçlendirme yapıldığının görüldüğü ancak bunlarla ilgili herhangi bir proje bulunamadığı ve hangi hesaplamaya göre yapıldığının tespit edilemediği vurgulandı.
“Çökme nedeni beton kalitesi”
Bilirkişi raporunda şu sonuç yer aldı:
“Bina inşaatı sırasında kullanılan beton kalitesinin, projede öngörülen beton sınıfını karşılamadığı, öngörülenin yaklaşık yarı dayanımında olduğu, kullanılan betonun TSE standartlarına uygun olmadığı görülmektedir.
“Yapı iznine göre 7 katlı olan ancak 9 katlı yapılan Yeşilyurt Apartmanı'nın çökmesinin nedeni, bina inşaatı sırasında kullanılan beton kalitesinin TSE standartlarına uygun olmadığı, projede öngörülen beton sınıfı dayanımını karşılamadığı değerlendirilmiştir.”
“Tedbirlerle önlenebilirdi”
Raporda, Yeşilyurt Apartmanı'nın yapım sürecinde rol alan kişilerin ve inşaatın yapımı sırasında denetleme sorumluluğu bulunan ilgililerin, olayda kusurlu olabileceği kanaatine varıldığı ifade edildi.
“Kazanın oluşumunda kasıt unsurunun bulunmadığı ancak öngörülebilir ve alınacak tedbirlerle önlenebilir nitelikte olduğu” sonucuna varıldı. (AS)