Karşı gazetesi çalışanları, yönetimin gazeteyi kapatma kararını duyurmasının ardından düzenledikleri basın toplantısında haklarını alana kadar, kayıpları telafi edilene kadar mücadeleye devam edeceklerini açıkladılar ve taleplerini şöyle sıraladılar:
* İçerideki maaş, ihbar tazminatı, fazla mesai ücretlerinin ödenmesi
* Gazeteye gelirken sunulan sözlerin gerçekleştirilmemesi dolayısıyla oluşan kayıpların telafi edilmesi için bir anlaşma yapılması.
Gazete çalışanları, karşılaştıkları haksızlık karşısında “KarşıDireniş” gazetesiyle seslerini duyurmaya devam edeceklerini ve bulundukları binayı da terk etmeyeceklerini ifade ettiler.
“Sermayedar bir yıl söz verdi”
Karşı gazetesi emekçileri, düzenledikleri basın toplantısında şunları dile getirdi:
“‘Gazeteci haberin öznesi olmaz’ denir ama gerek basın özgürlüğü gerekse hak mücadelesi bakımından bizler uzunca bir zamandır habere konuyuz. Karşı Gazetesi emekçileri de iki gündür bu mücadelenin, bugüne kadar karşılaşılmamış bir yanında duruyorlar.
“Bizler, kuşatılmış medya düzeni içerisinde az sayıdaki muhalif kaleye bir tane daha eklenmesi umudu ve mutlak bir editoryal bağımsızlık kararıyla Karşı'da buluştuk.
“Gazetemizin ilk sayısı 9 Şubat'ta yayınlandı. Patronajımız vardı, patronaja rağmen gazetenin adını, içeriğini bize aitmiş gibi sahiplendik, savunduk. Haftalarca 14-15 saate ulaşan mesailerle çalıştık, kimi zaman haftalık izinlerimizden fedakarlık ettik.
“Gazetemizin sermayedarı, bir yıllık süre garantisi vererek kurduğu gazeteyi, dün sabah aniden kapatacağını ilan etti. ‘Bugün son sayı yapılacak’ dedi.
“Tek yol direnmek”
“Doğru düzgün gerekçe gösterilmeden, yaratacağı mağduriyet umursanmadan açıklanan bu karara karşı, ‘Gezi Ruhu'ndan esinlenerek gazete yapmak’ isteğiyle bir araya gelen bizlere tek bir yol düşüyordu: Direnmek!
“Belirtmek isteriz ki; idari yönetimin bu ani kararının yarattığı mağduriyet sadece parasal değil, aynı zamanda meslekidir. Bazı arkadaşlarımız, 'Penguen Medya'ya karşı bağımsız gazetecilik ideali ile işinden ayrılarak Karşı'ya gelmiş, yine birçok arkadaşımız başka bir yerde iş aramayı düşünmeden mevcut yazılı basın yelpazesi içinde Karşı'yı tercih etmiştir.
"Umut hırsızlığı"
“Patronajın bu tahribatının bir boyutu da okurlarımızın ve potansiyel okurlarımızın hayallerinin çalınmasıdır. Biz, tam da bu emek ve umut hırsızlığı nedeniyle dün akşamdan beri binamızdan ayrılmıyoruz ve ilan ediyoruz ki haklarımızı alana, kayıplarımız telafi edilene kadar ayrılmayacağız.
“Okurlarımıza sosyal medyadan direnişimize dair haber vermeye, meslektaşlarımız aracılığıyla ulaşmaya, ama en önemlisi kendi işimizi yaparak ortaya koyduğumuz KarşıDireniş gazetesiyle sesimizi duyurmaya, çoğaltmaya devam edeceğiz. Bize bu direnişimizde destek olan herkese teşekkür ediyor, bu desteğin çoğalmasını umuyoruz.
“Bugüne kadar hiçbir iktidar erkinden korkmadan işini yapan, Karşı'yı var eden emekçiler olarak taleplerimiz şunlardır:
* İçerideki maaş, ihbar tazminatı, fazla mesai ücretlerinin ödenmesi
* Gazeteye gelirken bize sunulan sözlerin gerçekleştirilmemesi dolayısıyla oluşan kayıplarımızın telafi edilmesi için bir anlaşma yapılması. (EKN)