2018 yılında tamamlanan Çamçavuş Köyü Barajı nedeniyle başka bir bölgeye taşınan Kars Susuz'a bağlı 70 haneli Çamçavuş Köyü’ne o tarihten bu yana verilen sularda, hayati tehlikeye neden olabilecek oranda arsenik çıktı.
Yüzde 17.66 miktarında arsenik saptandı
Susuz Toplum Sağlığı Merkezi bir yıl önce sudan örnek alıp, laboratuvarda incelemişti. Numune alınmasının üzerinden bir yıl geçtikten sonra ilk numuden açıklanan sonuca göre, Çamçavuş Köyü’nün kullandığı sularda 16.63 miktarında, ikinci numuden sonra ise 17.66 miktarında uygunsuz arsenik saptandı.
Konuyla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir milletvekili Atila Sertel, Çamçavuş Köyü sakinleriyle görüştü. Köy muhtarı Remzi Uçangan, köylerinin taşınması nedeniyle sondajla çıkarılan suyu kullanmaya başladıklarını ifade ederek şunları söyledi:
"Şikayet ve talebimiz üzerine geçen yıl Mart ayında alınan numunenin sonuçları 12 Nisan Pazartesi günü elime ulaştı. Bu sonuca göre tüm köyün kullandığı sularda uygunsuz oranda arsenik tespit edildiğini öğrendik. Yetkililerden acil çözüm bekliyoruz. Acı ve tadı farklı olduğu için suyu hiç içmedik."
"Suyu içmediğimiz halde parasını ödüyoruz"
Uçangan, iki yıldır taşıma su ile idare ettiklerini belirterek şöyle devam etti:
“2018 yılında yapılan baraj nedeniyle köyümüzü başka bir bölgeye taşıdık. Daha önce kaynak suyu kullanıyorduk. Yeni taşındığımız bölgede ise tüm köye sondaj suyu verildi. Fakat biz bu suyun tadını acı bulduğumuz için içmedik. Sadece günlük işlerimizde kullandık. İçme suyumuzu başka bölgelerden taşıdık. Daha önce 1-2 sefer numune alınmıştı ancak sonuçlar temiz çıkmıştı.
"Son olarak 2020 yılı Mart ayında numune alındı. Sonuçlar elime hafta başında ulaştı. Bu sonuca göre köyümüzdeki suda hayati tehlike yaratabilecek düzeyde arsenik olduğu yazıyor. Sonuçları görünce köyümüzdeki suyu içmediğimize sevindik. Ancak suyu içmediğimiz ve zehirli olduğu halde her ay 5 bin lira civarında sondaj için elektrik parası ödüyoruz. Devletimizin bu hayati sorunu çözmesini bekliyoruz."
Sertel de, köylülerin şüphesi üzerine alınan numunenin sonuçlarının bir yıl sonra bildirilmesini eleştirerek, "Köylülerimiz tedbirli davranmayıp bu suyu iki yıldır içmiş olsalardı şimdi çok daha kötü olayları konuşuyor olabilirdik. Köylülerin tedbiri hayatlarını kurtardı ancak Toplum Sağlığı Merkezi’nin gecikmeli raporu insanların canına mal olabilirdi" dedi.
Raporda ne yazıyor?
Susuz Kaymakamlığı Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Susuz Belediye Başkanlığına 9 Nisan 2021 tarihinde gönderilen yazıda şu ifadeler yer alıyor:
"Susuz İlçesine bağlı Çamçavuş Köyü’nde 10.03.2020 tarihli Denetleme numunesinde 18.02.2020 tarihinde Uygunsuz Arsenik:16,63 saptanmıştır. Denetleme İzleme numunesi tekrar 10.03.2020 tarihinde Uygunsuz Arsenik: 17,66 saptanmıştır. Saptanan Arsenik miktarı içme suyunun kullanılması durumunda hayati tehlikeye sebep olabilecek düzeydedir."
(SO)