"Çocukların ruhlarına yaşamlarına hatta sordukları sorulara dek işleyen Türkiye'nin yoğun gündeminden sıyrılmak gerekiyordu" diyor Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Eğitimi Öğretmeni Pınar Irmak.
Gültepe'deki Nef İlkokulu'nda yaz tatiline girerken çocuklara karnelerini eğlenceli bir şekilde vermeye karar veriyor ve karneleri kitap kapakları gibi tasarlıyor.
"Tam da buradan yola çıkarak yaklaşan karne heyecanını yaz neşesiyle birleştirme hissi belirdi içimde. Üstelik bu beni de iyi edecek bir uğraş.
Başka türlü bir karne
"Yıllardır süregelen ve genel olarak tekdüze ilerleyen bir yılsonu algısından çıkarak başka şekillerde de bir karne sunumu yapmak mümkün olabilirdi.
"Geçmişe dair bir şeyleri gördüğümüzde, kendi zaman tünelimizde içimizi neşeyle kıpırdatan bir yolculuğumuz mutlaka olmuştur. Kimi zaman bir kartpostal, bir resim veya görüntü içimizdeki o çocukluk neşesini tetikler ve bizi alır bir yerlere götürür. İşte tam da o duyguya ulaşmak ümidiyle bugünden geleceğe bir selam yollamaya karar verdim ve onlarca illüstrasyona ulaştım.
"Çocuklarla birebir görüşerek bu resimleri gösterdim, içlerinde en çok beğendiklerini seçmelerini istedim. Ardından bu resimleri kişiye özel karne dosyası olarak bastırttım. Her çocuk böylece bilmeyerek seçtiği bu resimleri, karne dosyalarında görmüş olacaktı. Kendimce birlikte geçirdiğimiz bu yılı böyle hatıra ile noktalamak istedim."
"Tatilde bol bol kuma basın"
Peki, çocuklar tatili nasıl geçirmeli? Irmak, "bol bol kuma basmalılar" önerisini veriyor.
"Sağlam bir beyin gelişimi için çocuğun doğa, sosyal yaşam, sanat ve yaşam becerisini geliştiren deneyimlerle baş başa kalması çok önemlidir. Bu deneyim ortamlarını oluşturmak ise bilinçli anne ve babaların temel görevidir.
"Teknoloji odaklı oyunlardan mümkün olduğunca sıyrılarak sosyalleşmeli, sokakta, parkta bahçede, sahilde akranlarıyla oyun oynama fırsatları yaratılmalı. Böylece ilişkilerini düzenleme becerileri erkenden gelişecektir.
"Bu nedenle tatilde bol ders çalışmalı rutin önerisinin yerine, bol bol kumlara basmalı ki sakinleşsin. Ağaca tırmanmalı ki beyin sinapsları bağlantı kursun, denge merkezi kendini organize etsin.
"İmkanı dahilinde hayata neşeyle karışan çocuk..."
"Bulunduğu sokaktaki hayvanları beslemeli, onlarla temas etmeli ki sorumluluk bilinci ile işe yaradığını hissetsin, kendinin doğaya sağladığı katkıyı fark etsin.
"Yaş düzeyine uygun müzeler görmeli, sinemaya, tiyatroya gitmeli ve sonrasında izledikleriyle ilgili fikirleri alınmalı ki sanatsal algısı gelişsin.
"İmkanlar dahilinde hayata neşeyle karışan her çocuk, zaten tüm alanlarda kendini ustaca geliştirecektir. Yeter ki bu deneyimleri hayatına katabilmesi için onu destekleyen bir aileye sahip olsun. Şimdiden tüm çocuklarımıza mutlu hatıralar ile anımsayacakları güzel bir tatil dilerim."
(AÖ)