Kadınlar, mektuplarında "Evlilikte eşit paylaşımını içine sindiremeyen kimi millet vekilleri, bir oldu bitti yaratarak "paylaşmalı mal ayrılığı" sistemini geçirmek istedi. Ve böylece tüm kamuoyu, itirazlarını 'geleneksel', 'milli', 'dini' gerekçeler ardına gizlemeye çalışanların gerçek yüzlerini yakından görme fırsatı buldu: 'Karılara yedirtmeyiz' " dediler.
Milletvekillerinin görüşmeleri erteleyerek, tasarıyı tırpanlamayı planladıklarını belirten kadınlar şu noktaları vurguladılar:
*"Kadınların, eğitim ve çalışma haklarından yoksun bırakılmaları pahasına ; ömürlerini tüketerek yaptıkları ev işlerinin, çocukların bakımı ve yetiştirilmesi için verdikleri emeğin gerçek karşılığı , aynı süre içinde edinilen mallarda eşit paylaşımdır "
"Tapulu malların yüzde sekizi kadınların"
*"Yüzyıllardır süren eşitsizliğin ve medeni kanunun 75 yıllık uygulamasının sonucu ortadadır:
"Tapulu gayri menkullerin yaklaşık yüzde sekizi, ulusal gelirin yüzde 10'u kadınlara aittir . Bu uçurumun kapanması için yüzyıllar gerekir. Eşitlik olacaksa, ortak emeklerle elde edilen refahın da eşit paylaşımı sağlanmalıdır . Kadınların daha fazla bekleyecek sabrı kalmamıştır.
*"'Yasanın uygulanması zor olacaktır, karışık bir sistemdir' eleştirileri oyalama amaçlıdır. Edinilmiş mallarda ortaklık rejimi, dünyada birçok ülkede uygulanmaktadır . Tasarı aynen yasalaşmalı, ayrıntılar uygulama yönetmeliğine bırakılmalı, aile mahkemeleri kurulmalı, varsa eksik ve aksaklıkları hayat içinde sınanmalıdır "
*"Milliyetçi Hareket Partisi ve Refah Partisi'nin 'konuyu inceleyeceğiz', 'Meseleyi hukukçularımızla müzakere edeceğiz' yaklaşımlarını asla samimi bulmuyoruz."
"Tasarı yasalaşsın"
Kadınlar milletvekillerin i göreve davet etti:
"Adalet ve Eşitliğe inanan, seçmenlerine değer veren tüm milletvekillerini, tasarıyı, özüne dokunmadan derhal adalet komisyonundan geçirmeye ve mecliste öncelikle görüşerek yasalaştırmak için göreve çağırıyoruz." (YV/NU)